Porezni dug podijelio javnost u RS-u

Dok opozicija tvrdi da je Zakon o posebnom načinu izmirenja poreznog duga bh. entiteta Republika Srpska diskriminatorski i traži ocjenu ustavnosti, Vlada tvrdi da će taj zakonski akt pomoći gospodarstvu.

Zakonom su poduzeća koja duguju porez i doprinose dobila dodatne olakšice pa, između ostalog, imaju mogućnost pretvaranja duga u udio u vlasništvu koji bi preuzela entitetska Vlada.

Oporba smatra da je zakon skrojen za poduzeća bliska vlasti.

Upravo je sporan dio zakona kojim Vlada, umjesto da naplati dug, preuzima dio vlasništva, zbog čega su mišljenja podijeljena o tome hoće li zakon pomoći gospodarstvu ili dodatno opteretiti entitetski proračun.

Dok opozicija tvrdi kako će dugovi za porez i doprinose pasti na teret građana, ni sami građani baš nisu zadovoljni.

„Porez plaćaju građani na najnižim namirnicama, a ogromne firme, koje trebaju da plate porez od kojeg država živi, vjerovatno to uopšte ne rade“, tvrdi Banjalučanka Stojanka, dok njezin sugrađanin Ljubinko dodaje kako je to „samo priča za malu djecu“.

„Olakšice? Bez novca nema olakšica“, tvrdi on.

Po mišljenju Banjalučanina Zvonimira “privatna preduzeća, koja nisu u igri sa vladajućom garniturom, osuđena su totalno na milost i nemilost“.

Pogodovanje podobnima

Iz opozicije poručuju da zakon pogoduje poduzećima čije je rukovodstvo blisko vlasti.

Kažu da su to i najveći dužnici, poput Rafinerije nafte u Brodu, jer duguju najmanje 65 milijuna eura za poreze i doprinose iz vremena prije privatizacije, kako to podsjećaju i iz Partije demokratskog progresa (PDP).

Do sada su odgađali plaćanje tog duga. 

„Postavlja se pitanje da li će Rafinerija, tj. vlasnik Rafinerije onda posegnuti za ovim načinom izmirenja poreskog duga i reći: ‘Evo vama izračunajte vrijednost kapitala 130 miliona konvertibilnih maraka. To je nekih 15 ili 17 posto akcija, a mi nećemo platiti 130 miliona konvertibilnih maraka, jer je tih 130 miliona gotovine, keša, svježeg novca faktički dvije mjesečne penzije penzionera u Republici Srpskoj“, tvrdi Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Iz Rafinerije nisu mogli dati komentar, jer im je, kako su potvrdili Al Jazeeri, rukovodstvo trenutno u Moskvi.

Vlada: Zakon isti za sve

Iz Vlade Republike Srpske poručuju da je zakon isti za sve te očekuju da će najviše dužnika tražiti reprogram ili otpis kamata.

Pretvaranje duga u akcije trebao bi biti izuzetak, kaže ministar financija, te pojašnjava kako Vladi nije cilj da ponovno postane vlasnik privatiziranih poduzeća.

„Osnovni kriterijumi po kojima ćemo se voditi kad budemo donosili odluke o tome jeste prije svega sa stanovišta veličine tog preduzeća imajući u vidu njegov broj zaposlenih, imajući u vidu njegov uticaj i važnost za jednu određenu regiju, pa i cijelu RS. Najvažniji kriterijum svakako će biti da li postoji sigurnost da taj privredni subjekat uspješno može nastaviti da radi“, najavljuje Zoran Tegeltija, ministar financija Republike Srpske.

U entitetskom Udruženju ekonomista nisu protiv poreznih olakšica, ali smatraju da nije dobro stimulirati neplaćanje poreza.

„Na ovaj način destimulišete uredne platiše da se zapitaju da li stvarno vrijedi biti uredan platiša i šta imaš. U svakom slučaju, uvijek bolje prođu oni koji ne plaćaju uredno porez, a to nijednoj državi nije cilj“, navodi Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista RS-a.

U entitetskom Ministarstvu financija smatraju da opozicija nepotrebno uvlači politiku u priču o ovom zakonu te tvrde da je osmišljen za gospodarstvenike, a ne za političare.

Zaključuju i kako se nitko od gospodarstvenika dosad nije žalio na Zakon o posebnom načinu izmirenja poreznog duga.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO