Plaćanjem na licu mjesta kazne upola niže

Od 1. lipnja u Hrvatskoj je na snazi novi Prekršajni zakon koji građanima u prekršaju nudi pogodnosti, među ostalim i ako prekršajnu kaznu pristanu da plate odmah – plaćaju samo pola kazne.

Time se želi popraviti porazna statistika, jer je prije donošenja zakona država uspijevala naplatiti samo 12 posto prekršajnih kazni. Statistika se sada promijenila.

“Predviđena sankcija za nevezivanje pojasom je 500 kuna [blizu 80 eura]. Ukoliko plaćate na licu mjesta, ide vam pola te sankcije, a to je 250 kuna [blizu 40 eura]”, objašnjava Franjo Knežević iz zagrebačke prometne policije.

Suočeni s plaćanjem kazne, građani u prekršaju uglavnom čine isto – traže naplatu kazne na licu mjesta. Po njima, popust je popust.

“Pametnije je odmah platiti. Prije sam pokušavala ne platiti, pa mi dođe kamata. Ovo mi je bolje”, kaže jedna od stanovnica Zagreba kojoj je naplaćena kazna za prometni prekršaj.

I kartična naplata

Građani su svjesni kako će jeftinije proći ako odmah plate kaznu, pa većina njih plaća gotovinom. Postoji i mogućnost korištenja uređaja za kartičnu naplatu.

“Najviše taj uređaj koristimo kod stranaca, jer se više ne gubi vrijeme na odlazak do bankomata”, kaže Marijo Sudar iz Prometne policije Zagreb, uz napomenu kako u ovom slučaju “popust daje zakon, a ne policija”.

Reporterka Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak javlja kako su “ne tako davno prometni policajci mnogo pisali, a danas mnogo broje novac”.

“Otkako je na snazi novi prekršajni zakon broj prekršaja u prometu ostao je otprilike isti, ali se na licu mjesta naplati dvostruko više kazni”, navodi Kiseljak.

Otkako se primjenjuje novi Prekršajni zakon, policija je u prometnom prekršaju za dva mjeseca uhvatila najmanje 120.000 građana, a prošle godine skoro 8.000 više.

Dvostruko više naplaćenih kazni

No, ovoga je ljeta na licu mjesta naplaćeno mnogo više kazni, pa je tijekom prošlogodišnjih lipnja i srpnja naplaćeno blizu 22.000, a ove godine u istom razdoblju skoro 43.000 kazni.

Cilj novog zakona i jest bio poboljšati naplatu, jer u posljednjih pet godina, prije donošenja zakona, nije se naplatilo čak 88 posto prekršajnih kazni, dok je na Visokom prekršajnom sudu bilo blizu 10.000 neriješenih predmeta.

Od donošenja novog zakona smanjuje se i broj predmeta koji stižu na taj sud i to za 27 posto, pa je učincima novoga zakona zadovoljan i mjerodavni ministar.

“Najveći apsurd je kad izrečenu kaznu ne možete naplatiti. To je bit pravne države. Time što se smanjuje broj predmeta na Prekršajnom sudu smanjujemo i opterećnost sustava”, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Za one koji i dalje uporno budu izbjegavali plaćanje kazni država priprema odgovor. Do kraja godine bit će oformljen Registar neplaćenih kazni, a onima koji se nađu u njemu država će ubuduće uskratiti izdavanje nekih dokumenata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO