Jedan volonterski dan na SFF-u

Devetnaesto izdanje Sarajevo Film Festivala završava se u subotu. Iz organizacijskog tima kažu da i ove godine ruše rekorde, a ekipa Al Jazeere provela je dan s volonterima i saznala kakvo im iskustvo donosi SFF.

Festival je na pola svog puta. Druženja, gostovanja – sve prolazi po planu i to zahvaljujući ljudima koji ga organiziraju. Neki su godinama dio tima, a drugima je ovo prvo volontersko iskustvo.

Razvoj filmske umjetnosti

Emina Ruhotina fotoaparatom bilježi detalje festivala.

„Ja radim na eventima i moje zaduženje je da slikam sve lokacije na kojima se održava SFF. Slikam kako je to, zapravo, sve postavljeno, kakva je atmosfera kako bi iduće godine mogli znati kako trebaju biti postavljena osvjetljenja, kako treba red carpet da izgleda“, kaže Ruhotina.

Novinar Al Jazeere Aksel Zaimović, koji se javio iz Sarajeva, kazao je kako se najviše volontera nalazi na festivalskom trgu.

„Gotovo 200 ih je angažovano na Festivalu. Rade dobrovoljno i kažu da svojim angažmanom doprinose razvoju filmske umjetnosti u regiji“, dodaje on.

Porast interesa

Za dodjeljivanje zadataka zadužen je Srđan Duletić, koji je i sam počeo kao volonter prije osam godina. Ukazana mu je prilika da dobije zaposlenje. Kaže da interes za festival iz godine u godinu raste.

„Što se tiče volontera na festivalu ove godine prijavljeno je preko 600 ljudi, znači koji su htjeli da volontiraju za SFF i to samo pokazuje, eto, da radimo pravu stvar“, kaže ovaj vođa volontera.

Zadaci su im raznovrsni – od pomaganja u prodaji ulaznica do asistiranja gostima. Vjeruju da svojim zalaganjem pomažu svom gradu, ali i da će steći neka nova prijateljstva.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Gost novog izdanja emisije ”Oni pobjeđuju” je Mirsad Purivatra, osnivač i direktor Sarajevo Film Festivala. Uoči 19. Sarajevo Film Festivala, koji je nastao za vrijeme opsade grada, a do danas se razvio u jedan od najznačajnijih filmskih festivala jugoistočne Evrope, Mirsad Purivatra za Al Jazeeru govori o značaju festivala za lokalnu ekonomiju, za imidž Sarajeva […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO