Zatražene zatvorske kazne u slučaju Patria

Patria je 2006. godine sklopila posao prodaje 135 oklopnih vozila Sloveniji za 278 miliona eura (Reuters)

U Finskoj je u utorak započelo suđenje šestorici nekadašnjih menadžera kompanije Patria za spornu prodaju oklopnih vozila slovenskoj vojsci.

Glavni državni tužilac Jukka Rappe na početku je suđenja za većinu optuženih zatražio zatvorske kazne od dvije i po godine zbog davanje mita, a za trojicu od njih i kazne zbog industrijske špijunaže, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na austrijsku agenciju APA i finske medije.

Jormo Wiitakorpi, Reijo Niitynen, Heikki Hulkkonen, Jarmo Puputti, Tuomasa Korpi i Kai Nurmo optuženi su da su državnim službenicima u Sloveniji obećali mito kako bi Patria dobila posao nabave oklopnih vozila za slovensku vojsku, a terete se i za industrijsku špijunažu.

Suđenje bi po predviđanjima trebalo trajati do pred kraj oktobra.

STA navodi da će sud do tada donijeti i odluku o tome hoće li proces protiv Patrijinih menadžera koji su vodili spornu prodaju oklopnih vozila za slovensku vojsku povezati sa sličnim poslom Patrije u Hrvatskoj.

Povezivanje dva slučaja

Tužitelj Jukka Rappe nedavno je za slovenske medije izjavio da vjeruje kako će se sud odlučiti za povezivanje ta dva slučaja i izricanje zajedničke presude optuženima, jer je u oba slučaja većinom riječ o istim osobama, no da ne očekuje da bi takva presuda mogla biti objavljena prije kraja februara iduće godine.

Hrvatsko ministarstvo obrane s Patrijom je 2007. godine sklopilo ugovor o kupnji 84 oklopna vozila vrijedan 112 milona eura. Ugovor je potpisao tadašnji ministar  Berislav Rončević.

Finsko državno tužilaštvo saopštilo je krajem juna kako su predstavnici Patrije optuženi da su preko posrednika obećali ili dali mito bivšem predsjedniku Republike Hrvatske i bivšem direktoru firme “Đuro Đaković” kao nagradu za njihovo pogodovanje pri kupovini finskih vozila za Hrvatsku vojsku.

Ta dvojica dužnosnika, kojima Finci ne navode imena, Stjepan Mesić i Bartol Jerković, odlučno su odbacila tačnost tih navoda.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posljednji se put 28. junaoglasio o “aferi Patria”, ističući kako nije imao nikakvog razloga primiti mito od predstavnika finske Patrije pri sklapanju posla oko prodaje oklopnih vozila Hrvatskoj, jer nije ni učestvovao u odlučivanju.

Upitan kakva je po njegovom mišljenju pozadina te afere, Mesić je odgovorio kako smatra da su predstavnici Patrije ili njihovi lobisti “morali podvaliti novce” te da sada to pokušavaju “uvaliti nekom drugom”.

Izvor: Agencije