Umro književnik i scenarista Mirko Kovač

Kovačeve knjige su prevođene na desetak jezika (novilist.hr)

Književnik i scenarista Mirko Kovač umro je u 75. godini života u Rovinju (Hrvatska).

Kovač je autor više romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV drama i filmskih scenarija te dobitnik brojnih nagrada.

Rođen je 26. decembra 1938. godine kod Nikšića (Crna Gora), živio je u Beogradu do 1991. godine, kada se, slijedom društveno-političkih zbivanja, seli u Hrvatsku, prenosi agencija Hina.

Autor je mnogih nagrađivanih romana – Gubilište, kojim počinje književni “crni val”, Životopis Malvine Trifković, Vrata od utrobe, Kristalne rešetke, a napisao je i više zbirki novela te scenarija za mnoge TV i radio-drame.

Zbirka pripovjedaka Rane Luke Meštrevića iz 1971. dobila je Nagradu “Milovan Glišić”, ali je 1973. godine ta knjiga povučena iz biblioteka i osuđena kao “crna slika stvarnosti”, dok je pisac proglašen “perjanicom ‘crnog vala'”.

Napisao je scenarij za filmove Mali vojnici, Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Tetoviranje…

Mnogi filmovi nastali prema njegovim scenarijima dobili su brojne nagrade.

Borac protiv nacionalizma

Knjige su mu prevođene na desetak jezika, među njima njemački, francuski, talijanski, engleski i švedski.

Dobitnik je nagrada “Tucholsky” švedskog PEN-centra, “Meša Selimović”, “Vladimir Nazor”, Knjižne nagrade Kiklop za životno djelo, Trinaestojulske nagrade, koja je najveće crnogorsko nacionalno priznanje, i NIN-ove nagrade.

Jedan od ključnih scenarista jugoslavenske kinematografije dobio je početkom jula ove godine nagradu “50 godina”, koju Motovunski filmski festival dodjeljuje umjetnicima koji su više od pola stoljeća posvetili radu na filmu.

U drugoj polovini osamdesetih angažirao se protiv režima slobodana Miloševića i srpskog nacionalizma.

Na jednom skupu u Beogradu pristalice Srpske radikalne stranke, na čijem je čelu bio optuženi za ratne zločine  Vojislav Šešelj, napale su ga i razbili mu glavu, a dobivao je i prijetnje, pa je krajem 1991. godine odselio u Rovinj u Hrvatsku, gdje je živio do smrti.

Kao stalni saradnik ugašenog splitskog tjednika Feral Tribune, nastavio je pisati protiv hrvatskoga nacionalizma.

Izvor: Agencije