Dio kosovskih Srba izlazi na izbore

Državni vrh Srbije i predstavnici Srba iz centralnog i južnog Kosova postigli su dogovor o izlasku na lokalne izbore na Kosovu, zakazane za 3. novembar.

To odbijaju predsjednici srpskih opština sa sjevera Kosova, navodeći da se njima legitimiše nezavisnost Kosova, javlja iz Beograda Marko Subotić.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić kazao je da je učestvovanje Srba na izborima pravi put, jer će tako biti stvorena legitimna zajednica srpskih opština, a predstavnici Srba koji su do sada bili smatrani ilegalnim, biće međunarodno priznati.

Ako Srbi sa sjevera odluče da bojkotuju izbore, to je njihova odgovornost, ali ako izađu na izbore, Beograd će učiniti sve da se provede Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poručio je predsjednik Srbije.

“Sada je na Beogradu da ubedi preostale Srbe da takođe izađu na izbore”, javio je Subotić.

Savjetnik predsjednika Srbije, Marko Đurić, je rekao: “Opštine koje će biti formirane na osnovu ovih izbora neće biti opštine nezavisnog Kosova, nego će biti srpske opštine preko kojih će predstavnici našeg naroda na Kosovu, na potpuno međunarodno priznat način ostvarivati svoja prava.”

Dačić: Nemamo bolju alternativu

Srbi sa sjevera Kosova nisu bili pozvani na sastanak u Predsjedništvu Srbije, jer ne žele na izbore. Oni su protekle sedmice bili u Beogradu.

Premijer Srbije Ivica Dačić u ponedjeljak je poručio da onaj ko radi protiv državnih interesa ne može biti plaćen iz budžeta.

To je danas potvrdio zamjenik premijera Aleksandar Vučić, ali i dodao da će se ići ka dogovoru sa Srbima sa sjevera Kosova, kako bi i oni učestvovali na izborima.

Srbi sa sjevera Kosova smatraju da ih Beograd gura u nezavisno Kosovo, te da su Dačić i premijer Kosova Hashim Thaci potpisali izdajnički sporazum.

Dačić je rekao da će još jednom razgovarati sa Srbima sa sjevera Kosova, ali neće podržati bojkot lokalnih izbora na Kosovu.

“Nisu oni jedini Srbi koji tamo žive. Takva politika, koja ne uvažava realnost u kojoj se Srbija nalazi, ne može da ima uspeh. Zašto je ovo važno? Zato što mi u ovom trenutku nemamo bolju alternativu”, rekao je Dačić.

Izvor: Al Jazeera