Jablanica traži još helikoptera za gašenje

Imajući u vidu da se situacija na oba požarišta stalno usložnjava, potrebno je kontinuirano djelovanje dva helikoptera, navode iz Općine Jablanica (Reuters)
Imajući u vidu da se situacija na oba požarišta stalno usložnjava, potrebno je kontinuirano djelovanje dva helikoptera, navode iz Općine Jablanica (Reuters)

Jedan helikopter Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine u ponedjeljak ujutro je gasio požar na području općine Jablanica, a planirano je da na ovom području djeluje i u poslijepodnevnim satima, rečeno je Feni u Uredu za odnose s javnošću Ministarstva odbrane (MO) Bosne i Hercegovine.

Drugi helikopter je, kako je rečeno, na redovnom tehničkom pregledu.

“Jutros smo imali podršku jednog helikoptera OSBiH, koji je djelovao dosta efikasno. Međutim, nije ugasio požar i ne može se očekivati da se ugasi na ovaj način”, kazao je Feni Omer Nezirić, pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite (CZ) Jablanica.

Prema njegovim riječima, helikopter OSBiH završio je djelovanje nešto prije devet sati.

“Kad bi mogao kontinuirano raditi, da nema prekida, bilo bi puno drugačije. Ali, helikopter ne može raditi na ovim temperaturama i moramo čekati 18 ili 18:30 sati da bi mogli nastaviti”, kazao je Nezirić.

Prema njegovim riječima, najteža situacija je iznad Donje Jablanice, gdje ima više čvorišta na nepristupačnom terenu.

“Mada i u Draganjskoj planini nije dobra situacija, ali manja je opasnost po naseljena mjesta. Ni u Donjoj Jablanici nisu još ugrožene kuće, naselja, ali nepovoljan razvoj okolnosti, kao što su južni vjetar, strujanje, prodor užarenih masa niz litice… može uvijek narušiti sigrnost. Za sada naselja nisu ugrožena, ali moramo biti uvijek maksimalno oprezni, jer postoji niz elemenata koji mogu utjecati da se to naruši”, kazao je Nezirić.

Saopćenje Općine

I u ponedjeljak će biti potrebno djelovanje helikoptera na požarištima Donja Jablanica i Draganjska planina, navode iz Općine Jablanica.

Na požarištu Donja Jablanica je najjača koncentracija plamena na tri požarne tačke u strmim padinskim dijelovima prema masivu Čvrsnice.

Gornja tačka se nalazi ispod samih stijena, koje otežavaju efikasno djelovanje helikoptera.

Na požarištu Draganjska planina u nedjelju u poslijepodnevnim satima vidljivost je bila dobra te je u dva navrata djelovano iz zraka, a sve u cilju zaustavljanja požarne linije prema konjičkoj općini i niz strmi padinski masiv oslonjen na Draganjsku kotlinu.

Iako u nedjelčju navečer nisu bila ugrožena naselja, i dalje postoji opasnost od širenja požarne linije prema naselju Donja Jablanica.

Imajući u vidu da se situacija na oba požarišta stalno usložnjava, potrebno je kontinuirano djelovanje dva helikoptera, navode iz Općine Jablanica.

U nedjelju je u jutarnjim satima na požarištima oko Jablanice gašenje požara pomognuto sa dva helikoptera OSBiH.

Oni su od 8.00 do 10 sati izvršili 19 izbačaja vode – četiri na požarištu Draganjske planine i 15 na požarištu kod Donje Jablanice.

Djelovanjem helikoptera usporene su tri požarne tačke u daljnjem napredovanju požara prema Donjoj Jablanici i Plasi, ali nisu u potpunosti ugašena požarna čvorišta.

U poslijepodnevnim satima je djelovao helikopter po požarnoj liniji iznad Donje Jablanice šest puta i Draganjske planine dva puta.

Iz Općine Jablanica navode da je nedovoljno djelovanje jednog helikoptera na dva požarišta s ovako velikom požarnom linijom. 

Izvor: Fena


Povezane

U Hercegovini, kod općine Jablanice i dalje bijesni požar, koji sada ugrožava naseljena mjesta.  Osim kuća, ugroženi su i cestovni i željeznički pravci koje spajaju Sarajevo i Mostar. Na terenu je izuzetno mali broj vatrogasaca. Osim toga, od danas – BIH više ne može tražiti pomoć kanadera iz Hrvatske – kvota besplate pomoći je ispunjena. 

U Hercegovini, kod općine Jablanica i dalje bijesni požar, koji sada ugrožava naseljena mjesta. Pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanje Samir Agić, gost je Al Jazeere.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO