ICTY traži duže kazne Stanišiću i Župljaninu

ICTY je Stojana Župljanina i Miću Stanišića osudio na izdržavanje zatvorskih kazni od po 22 godine (Al Jazeera)

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da Žalbeno vijeće poništi kazne od po 22 godine zatvora nekadašnjim policijskim funkcionerima bh. entiteta Republika Srpska Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu i izrekne im kazne u rasponu od 30 do 40 godina, saopćeno je iz Tribunala.

Tužilaštvo u žalbenom podnesku traži da Stanišić i Župljanin, osim za kršenje zakona i običaja ratovanja, budu proglašeni krivim i za zločine protiv čovječnosti po optužbama za ubistvo, mučenje, deportacije i prisilno premještanje, počinjene od aprila do decembra 1992. godine.

Prvostepena presuda Stanišiću, prvom ministru unutrašnjih poslova RS-a i Župljaninu, koji je bio načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci, izrečena je 27. marta.

Stav odbrane

Sudsko vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju je Stanišića proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti, ubijanje mučenje uništavanje gradova i sela i vjerskih objekata ubistva i zločine rata deportacije, kao i Župljanin, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.

Stanišić se predao u Hag marta 2005. godine, a Župljanin je uhapšen i prebačen u Sheveningen u junu 2008. godine.

U svojoj najavi žalbe Stanišićeva odbrana je zatražila oslobađanje po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da bude poništena prvostepena presuda i izrečena “nova, primjerena, znatno niža kazna”.

Župljaninova odbrana traži donošenje oslobađajuće presude po svim tačkama optužnice ili, alternativno, “smanjenje izrečene zatvorske kazne od 22 godine”.

Izvor: Agencije