Dačić upozorio predstavnike Srba na Kosovu

Dačić: Zalažemo se za jedinstvenu srpsku listu na Kosovu (Danilo Peternek / Tanjug)
Dačić: Zalažemo se za jedinstvenu srpsku listu na Kosovu (Danilo Peternek / Tanjug)

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će biti smijenjeni svi funkcioneri koji na Kosovu vode politiku suprotnu onoj Vlade Srbije.

Vlada te zemlje se zalaže za izlazak Srba na kosovske lokalne izbore u novembru i to je savjetovala i predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

S druge strane, politički predstavnici Srba se ne slažu sa preporukama Vlade, i izjasnili su se protiv izlaska na izbore, jer ih smatraju u suprotnosti sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244.

Pregovori s Nikolićem

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova razgovaraće sutra u Beogradu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

“Ono što je sigurno – niko ne može da obavlja državne funkcije u državi Srbiji, a da vodi politiku suprotnu od politike Vlade Srbije. To znači da će uslediti promene na Kosovu i Metohiji u državnim organima u kojima se nalaze oni koji vode suprotnu politiku”, rekao je Dačić.

On je kazao da je u državnom interesu Srbije da Srbi na Kosovu  “imaju svoje legitimne i legalno izabrane predstavnike koji će biti međunarodno priznati, a ne samo predstavljeni kao neke paralelne strukture koje niko ne priznaje”.

“Mi se zalažemo za jedinstvenu srpsku listu”, podsjetio je Dačić.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Državni vrh Srbije i predstavnici Srba sa sjevera Kosova još nisu postigli dogovor o sudjelovanju na lokalnim izborima na Kosovu koji su zakazani za 3.novembar. Iako u Beogradu smatraju da Srbi treba sudjelovati na, kako ih opisuju, statusno neutralnim izborima, Srbi sa sjevera još uvek razmatraju sve mogućnosti.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO