CIA sumnja u Titovo porijeklo

U dokumentu CIA-e konstatira se da je Tito govorio srpskohrvatski jezik, koji mu je 'navodno' maternji, ali sa 'stranim akcentom' (EPA)

Predsjednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porijekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio Tito, a koji je nedavno objavljen na internetskoj stranici američke Centralne obavještajne agencije.

U dokumentu, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatira se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je “navodno” maternji, ali sa “stranim akcentom”, prenosi Srna.

U opsežnoj analizi eventualnih jezika, koji bi Titu stvarno mogli biti maternji ili pak bliskiji od srpskohrvatskog, navedeni su ruski i poljski.

Strani akcenti

“Samoglasnik ‘i’ isto se izgovara poslije mekih i tvrdih suglasnika u srpskohrvatskom jeziku. Na drugoj strani, oni čiji je maternji jezik ruski ili poljski vjerovatno bi obje riječi izgovarali s umekšanim ‘n’. To je upravo Titov izgovor srpskohrvatskog jezika i on se najbolje opisuje kao strani akcent”, navodi se u analizi, čije dijelove prenosi beogradska Politika.

Autori dokumenta kažu da bi bilo logično pretpostaviti da je kontroverzni Tito Rus ili Poljak, ali naglašavaju da se njegov identitet samo može pretpostaviti, kao i da sigurno nema “jugoslovensko porijeklo”.

Oni konstatiraju da upravo Titovo nejugoslovensko porijeklo može objasniti njegovu nepristrasnost i dosljedno tome “uspjeh” u rješavanju raznih problema i sukoba etničkih grupa u Jugoslaviji.

Autori analize, koja je rađena na osnovu jednog Titovog govora iz 1977. godine, zaključuju da bi bilo kakvo dalje istraživanje stvarnog i pravog Titovog identiteta služilo samo u akademske svrhe.

Izvor: Agencije