Berane se guši u smeću

Sukob mještana sela Vasove Vode i opštine Berane na sjeveru Crne Gore u vezi sa odlaganjem otpada na tom mjestu traje više od dvije godine. Deponija je blokirana, a rezultat je smeće na ulicama grada, iako se dio privremeno odvozi na jug države. Ne vidi se kraj sukoba, zbog čega su građani zabrinuti, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Zorica Pantović već mjesecima izbjegava da sjedi u bašti. Ne želi da gleda gomile smeća preko puta svog dvorišta, koje se sve rjeđe odvozi.

“Vrlo je neprijatno, premda se smeće nalazi u neposrednoj blizini kuće, tada dolazi do jako neprijatnih mirisa, komšija koji ne vode računa“, kaže ona.

Slično je ispred mnogih kuća u Beranama, jer grad nema deponiju. Smeće se povremeno odvozi na more, u Bar. Doskorašnje smetljište – Vasove Vode – blokirano je.

U skladu sa direktivama EU

Mještani Vasovih Voda su nebrojeno puta svojim tijelima sprečavali komunalne kamione da ostavljaju otpad. Od 1995. godine nataloženo je više od pola miliona tona smeća. Deponija nema ogradu, na samom je ulazu u grad, kroz nju protiče potok, koji se ulijeva u rijeku Lim, a tokom godina tu je odlagan i opasan, najčešće medicinski otpad, kaže reporterka Al Jazeere.

Stoga mještani ne dozvoljavaju da Vasove Vode postanu regionalna sanitarna deponija za sjever Crne Gore, kako je planirano.

Mještanin Mikosav Bubanija kaže da vjetar često donosi dim, smrad i fekalije, zbog čega se djeca ne mogu igrati, a odrasli vani ni kafu popiti.

Zemlja u Vasovim Vodama vlasništvo je Opštine Berane. Opštinski čelnici tvrde da postoje svi zakonski uslovi za odlaganje smeća.

“Putem tendera stručnjaci su dobili da rade kompletnu dokumentaciju za deponiju. Nakon svega toga, ekspertski tim je potvrdio da sve urađeno u skladu sa direktivama Evropske unije”, kaže Jovica Zečević, uposlenica Opštine Berane.

Grad je zaražen

Ekolozi se ne slažu sa tvrdnjama predstavnika Opštine.

“Mi zaista dovodimo ovo u pitanje, kao što dovode i mještani. Ovih dana smo imali situaciju da je deponija bila i zapaljena. Ona zaista može da dovede u opasnost od zagađenja, naročito od bujičnih voda, koje mogu da se dese na jesen ili proljeće, koje mogu da odvedu veliku količinu ovog otpada u rijeku Lim“, kaže Nataša Kovačević, aktivistica organizacije “Green home”.

Građane Berana samo zanima – ko će i kada odnijeti smeće?

“Grad je praktično zaražen i predstavlja optimalnu opasnost za sve uzraste, od onih malih do staraca. Neriješeni problem oko deponije prouzrokovali su ovakvu situaciju za nedužne građane”, kaže Miško Tomaševć, stanovnik Berana.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, smeće se na jednom mjestu privremeno može odlagati samo godinu. Ipak, na Vasovim Vodama, koje bi sada trebale postati i regionalna deponija, tako je već više od deceniju.

Izvor: Al Jazeera