Šire se požari kod Jablanice i Ljubinja

Požar u Donjoj Jablanici gase vatrogasci i helikopter OSBiH (Reuters)

Helikopteri Oružanih snaga BiH večeras neće pružiti podršku u gašenju požara na području Jablanice.

Zbog širenja požara u popodnevnim satima zatražena je pomoć dva helikoptera OSBiH, ali ona neće biti omogućena, a moguć je njihov dolazak ujutro, potvrdio je Feni Omer Nezirić, pomoćnik načelnika u Upravi Civilne zaštite Jablanica.

On navodi da požari idu prema višim područjima koja su nepristupačna, te se požari mogu gasiti samo iz zraka.

U popodnevnim satima na požarištu Draganjska planina došlo je do smanjenja količine dima, što je omogućilo djelovanje helikoptera. 

Na lokalitetu Donje Jablanice, od jutros se vatra širi i na pojedine nove tačke.

Nezirić navodi da na navedenim lokalitetima, prema gruboj procjeni, gori oko 20 hektara niskog i visokog šumskog rastinja.

Vjetar otežava situaciju u Ljubinju

Požar u rejonu Krnjina kamena, opština Ljubinje, zahvatio je oko 30 hektara niskog rastinja i kvalitetne cerove šume, ali ne prijeti naseljenim mjestima, potvrdio je Srni komandir Vatrogasne jedinice Ljubinje Ranko Radić.

Radić je istakao da se situacija na požarištu, koje je od juče aktivno, mijenja iz minuta u minut, te da vatra zahvata sve veću površinu.

“U jednom momentu požar smo skoro bili lokalizovali, ali je jak vjetar raspirio vatru i kao da ništa nismo uradili”, rekao je Radović.

On je dodao da je situacija neizvjesna i da je vrlo teško gasiti požar, jer se nalazi na nadmorskoj visini od blizu 1.200 metara, gdje su jači vjetrovi.

Osim vatrogasaca, na terenu su i mještani.

Izvor: Agencije