Srbima s Kosova neprihvatljivi izbori

Poslanici Privremene Skupštine AP Kosovo i Metohija, formirane uprkos protivljenju zvaničnog Beograda, zaključili su danas da su za njih kosovski lokalni izbori neprihvatljivi, jer su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Srbije ali i sa Rezolucijom 1244, javlja Tanjug. 

U zaključcima usvojenim jednoglasno, navodi se da su lokalni izbori na Kosovu, koje je za 3. novembar raspisala kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Kosova zbog čega je njihovo sprovođenje za Privremenu Skupštinu AP KiM neprihvatljivo.

‘Mi smo žrtvovani’

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je danas da su kosovski Srbi žrtve ulaska Srbije u EU, kako bi većinsko stanovništvo u centralnoj Srbiji bolje živjelo. “Srbi sa Kosova treba da budu žrtvovani, silom isterani iz matice Srbije i pripojeni Kosovu kako bi većinsko srpsko stanovništvo bolje živelo”, rekao je Ristić na sjednici Skupštine.

Učesnici sjednice su zaključili i da je zbog višemjesečnog zastoja u radu Ustavnog suda Srbije i nedonošenja odluka po zvaničnim inicijativama za ocjenu ustavnosti i zakonitosti briselskih sporazuma i pratećih uredbi i akata za implemnetaciju nastala “nenadoknadiva politička i pravna šteta”.

Zatraženo je da se što skorije prekine zastoj u radu Ustavnog suda i donesu odgovarajuće odluke, u protivnom se zahtijeva da javno bude iznijet zvanični stav o tome da li su građani Srbije sa Kosova i Metohije dužni i imaju li uopšte pravo da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje druga nepriznata država.

Također, zatražen je zvanični stav o tome da li građani i organi Republike Srbije mogu da učestvuju u sprovođenju plana Martija Ahtisarija i Strategije za integraciju sjevera Kosova, iako te dokumente zvanično nije prihvatio nijedan organ Srbije.

Na početku današnje sjednice Privremene Skupštine A.P. KiM, predstavnici Srba sa sjevera Kosova, koji su u srijedu bili na sastanku sa državni vrhom, prenijeli su poslanicima zvanični stav države u vezi sa lokalnim izborima na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Kosovo najesen počinje pregovore sa EU-om o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pri čemu je liberalizacija viznog režima jedan od prioriteta.

Published On 12 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO