Iz Srbije u Egipat otputovalo 200 turista

Dok u Egiptu bjesne sukobi, turisti iz Srbije ne odustaju od ljetovanja u toj zemlji.

Njih 200 otputovalo je večeras sa beogradskog aerodroma za Hurgadu u Egiptu, iako Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ne preporučuje odlazak u tu zemlju. Trenutno je u Egiptu blizu 700 turista iz Srbije.

Posljednjih dana, samo nekoliko putnika otkazalo je aranžman. Predstavnici turističkih agencija kažu da se turisti, koji su u Egiptu, osjećaju bezbjedno, javila je reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

“Na polasku za Hurgadu 18. avgusta imamo prijavljenih 20 putnika. Niko do putnika nije otkazao, niko se nije javio da kaže da ima bilo kakve primjedbe ili da želi da otkaže svoj aranžman”, kaže Ivana Đurić iz agencije Big Blue.

U Egiptu 38 turista iz BiH, Hrvatske i CG

Prema informacijama agencija iz regije, na ljetovalištima u Hurgadi i Sharm el-Shaikhu nalazi se blizu 30 turista iz Bosne i Hercegovine, četvero iz Crne Gore i četvero iz Hrvatske. Agencije su izjavile da garantiraju za sigurnost svojih klijenata, te da su u stalnom kontaktu sa njima.

Ministarstva vanjskih poslova BiH, Hrvatske i Crne Gore preporučila građanima da ne putuju u Egipat.

I dok se neki, uprkos vanrednom stanju, spremaju na put u Egipat, mnogi Beograđani kažu da bi u ovoj situaciji radije izabrali druge destinacije.

“Nije bezbedno, nije sigurno, bolje neke sigurnije destinacije”, kaže Dragoslav iz Beograda.

Njegov sugrađanin Goran kaže da je bolje da ostane kod kuće nego da ode na ljetovanje u Egipat, pa da se ne mogne vratiti za tri naredna mjeseca.

Krizni štab za pomoć turistima

Do sada se Ministarstvu spoljnih poslova Srbije niko od turista iz Egipta nije obratio za pomoć.

Još od početka sukoba Ministarstvo preporučuje građanima da ne odlaze u Egipat, a za one koji su već tamo, formiran je krizni štab u slučaju potrebe za evakuacijom. 

“Ukoliko krizni štab proceni da je bezbednost naših građana ugrožena i to toliko da su njihovi životi ugroženi, prosleđujemo tu inforamciju o tome, prosleđujemo Vladi Srbije, a Vlada potom zaseda i odlučuje o eventualnom početku akcije spašavanja naših građana”, kaže Maja Ninković-Ćorac iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Turističke agencije kažu da će svim putnicima koji žele da otkažu aranžman u Egiptu biti vraćen gotovo kompletan iznos.

Interes za ljetovanje u toj zemlji je ove godine manji, ali oni koji planiraju da tamo ljetuju, od toga, za sada, ne odustaju.

Al Jazeera


Povezane

Milioski marš bijesa u Egiptu, na poziv Muslimanske braće počeo je nakon podnevne molitve. Više od 20 osoba poginulo je u sukobima prosvjednika i policije, u Kairu i drugim gradovima. Detalje iz Kaira donosi Al Jazeerin reporter Mike Hanna.

Published On 16 Aug 2013

U Egiptu u četvrtak, ukopi dan ranije ubijenih demonstranata i policajaca. U strahu od ponovnih protesta, egipatska vojska je znatno pojačala  prisustvo oko svih džamija u zemlji.

Published On 15 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO