Izrael izručio BiH Aleksandra Cvetkovića

Cvetković je osumnjičen da je bio u streljačkom odredu koji je pogubio 1.000 do 1.200 Bošnjaka u Srebrenici (AFP)

Izrael je u četvrtak izručio Bosni i Hercegovini Aleksandra Cvetkovića, bivšeg vojnika Vojske Republike Srpske, koji je optužen za genocid u Srebrenici, saopćilo je izraelsko Ministarstvo pravde.

U saopćenju Ministarstva se navodi da je to “prva deportacija iz Izraela zbog optužbi za genocid”, ne navodeći detalje o tome kako je Cvetković u četvrtak deportiran iz Izraela, prenijela je agencija AFP.

Izraelsko pravosuđe je u junu odobrilo izručenje Cvetkovića, koji je optužen za učešće u strijeljanju Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo u julu 1995. godine.

Vrhovni sud Izraela odbio je nedavno i posljednju žalbu Cvetkovića na odluku Okružnog suda u Jerusalemu da bude izručen.

Cvetković je uhapšen u Izraelu u januaru 2011. godine, a u međuvremenu je od izraelskog Vrhovnog suda zatražio da blokira odluku o njegovom izručenju.

Vadim Shuv, zamjenik javnog pravobranioca regiona Jerusalem, izjavio je Srni da se ekstradicija Cvetkovića iz Izraela vrši kako bi mu bilo suđeno “za krivično djelo učešća u genocidu”.

“Okružni sud u Jerusalemu uvjetovao je ekstradiciju preuzimanjem obaveze nadležnih organa u BiH o striktnoj zaštiti bezbjednosti Cvetkovića i omogućavanju konzularnih posjeta izraelskih predstavnika”, kazao je Shuv.

‘Osjeća se nevinim’

“Po svršetku rata u potpunosti je sarađivao sa istražiocima Haškog tribunala, koji nisu našli za shodno da protiv njega podignu optužnicu“, naveo je on.

On naglašava da je Cvetković svjestan da prema zakonima BiH uživa presumpciju nevinosti, osjeća se nevinim i nada se da će to dokazati pred Sudom BiH u fer procesu.

Cvetković se u Izrael doselio 2006. s porodicom iz BiH i ima izraelsko državljanstvo, koje je dobio na osnovu zakona jer je njegova supruga Jevrejka.

Istražioci i tužioci Tužilaštva BiH objelodanili su da se osumnjičeni Cvetković krije u Izraelu, nakon čega je od izraelskih vlasti zatraženo njegovo hapšenje i izručenje Bosni i Hercegovini.

On će biti izručen kako bi mu se sudilo u BiH, prenose agencije.

Osumnjičen je da je bio u streljačkom odredu koji je pogubio 1.000 do 1.200 Bošnjaka tokom genocida u Srebrenici.

Izvor: Agencije