Radnici i treći dan blokirali ulaz u KAP

Nezadovoljni radnici zahtijevaju da im se kaže pod kojim uvjetima će im biti regulirana mirovina (Al Jazeera)

Skupina radnika Kombinata aluminijuma iz Podgorice (KAP), kojima je omogućen odlazak u starosnu mirovinu, i treći dan uzastopno blokira glavni ulaz u tvornicu, a sa svojim prosvjednim aktivnostima namjeravaju ustrajati do, kako najavljuju, ispunjenja zahtjeva.

Predstavnik pregovaračkog tima radnika koji su stekli pravo na mirovinu, Radovan Tošković, rekao je kako će radnici neprestano blokirati izvoz aluminija iz KAP-a, sve dok im se ne isplate adekvatne otpremnine, prenose podgorički mediji.

„Radnici se trenutno okupljaju, a plan je da blokiramo kapiju non-stop, sve dok se ne ispune naši zahtjevi“, potvrdio je Tošković.

Prema njegovim riječima, radnicima koji blokiraju ulaz ugovori o radu na mjesec dana stavljeni su izvan snage i oni se više ne tretiraju kao radnici KAP-a.

Traže i novac iz stambenog fonda

Bivši radnici KAP-a traže od Vlade i menadžmenta da za njih 166 koji su stekli pravo na prijevremenu mirovinu budu isplaćene otpremnine, kao i novac koji su godinama izdvajali u stambeni fond KAP-a.

Nezadovoljni radnici zahtijevaju da im se dostavi informacija pod kojim uvjetima će im biti regulirana mirovina, kao i da se onima kojima nije uplaćen beneficirani radni staž to učini u najkraćem vremenskom roku.

Nakon izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ukupno je 420 radnika steklo pravo za odlazak u mirovinu, s tim što 166 zaposlenih to može učiniti odmah, dok je za ostale uvjet uplata 2,2 milijuna eura beneficija.

Izvor: Agencije