KAP: Rusi od Crne Gore traže milijardu eura

En Plus grupa ruskog oligarha Olega Deripaske u arbitražnom će postupku od crnogorskih vlasti tražiti milijardu eura navodnog duga, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Ruski poslovnjaci tvrde kako je crnogorska Vlada, navodno, krivotvorila financijske izvještaje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u kojem su suvlasnici.

„Grijeh Vlade je i to što nije ispunila obaveze iz ugovora o poravnanju koji je sačinjen nakon privatizacije KAP-a“, rekao je bivši izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev na video-konferenciji sa novinarima.

Moisejev je potvrdio kako će tužba protiv Crne Gore biti pokrenuta pred sudom u Frankfurtu.

Na zahtjev da navede bar jednu stvar koja je lažna i krivotvorena u izvještajima, odgovorio je kako je to iznos, odnosno veličina realnih dugova KAP-a vezano za ekologiju.

“Oni iznose nekoliko desetina miliona eura, a tu su i drugi dugovi”, dodao je Moisejev te zaključio kako je KAP “zlatna koka” koja treba donositi “zlatna jaja” crnogorskom gospodarstvu.

Radnici opet blokirali ulaz

Prethodno je nekoliko stotina radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju, među kojima je najviše onih koji od jučer formalno ne rade jer su dobili rješenja o prestanku radnog odnosa zbog stjecanja uvjeta za prijevremenu mirovinu, ponovno blokiralo glavni ulaz kompanije.

Nezadovoljni radnici nalaze se s unutarnje strane glavnog ulaza u KAP i ne dozvoljavaju kamionima natovarenim metalom da izađu iz kruga tvornice.

„Istrajaćemo u našim zahtjevima“, poručio je član Sindikata KAP-a Radovan Tošković, koji je još prošlog tjedna sa skupinom radnika otkazao poslušnost predsjednici te sindikalne organizacije Sandri Obradović.

Bivši radnici KAP-a traže od Vlade Crne Gore i menadžmenta da za njih 166, koji su stekli pravo na prijevremenu mirovinu, budu isplaćene otpremnine i novac koji su godinama izdvajali u Stambeni Fond KAP-a.

Radnicima rekli da ‘traže nemoguće’

Iz menadžmenta i stečajne uprave su im nekoliko puta jasno stavili do znanja da „traže nemoguće“, budući da u stečajnom postupku, koji je pod nadzorom Privrednog suda, ne postoji ni teoretska mogućnost da im se isplati novac koji traže.

Čelnici KAP-a i Sindikata Aluminijuma zato su o ovim zahtjevima upoznali Vladu Crne Gore, ali iz izvršne vlasti za sada nema nikakvih odgovora jer su njeni činovnici na godišnjem odmoru.

Radnici su jučer blokirali ulaz u tvornicu na četiri sata, a danas najavljuju ostati dva sata dulje, odnosno do 14 sati.

Dožić: KAP može i stati sa radom

„Ukoliko se protestom radnika spriječi odvoženje metala iz Kombinata aluminijuma Podgorica, kompanija će prestati da radi“, poručio je prosvjednicima šef menadžerskog tima KAP-a Nebojša Dožić.

Nakon sastanka s radnicima Dožić je rekao kako se „mora paziti na interese svih radnika kombinata, ne samo ovih koji bi trebalo da pođu u prijevremenu penziju“.

„Ukoliko ne bude izvoženja metala, KAP staje sa radom. Zalihe sirovina su na dnevnoj bazi i ako se spriječi odvoz metala, kombinat staje sa radom“, ponovio je Dožić.

Radnici su mu odgovorili da će, ako ne dođe do dogovora s menadžmentom i Vladom, sutra nastaviti prosvjed i tijekom cijelog dana neće dozvoljavati odvoženje metala iz KAP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Novinarka Al Jazeere Milica Marinović istražila je da li je moguće pokretanje industrije koja je činila polovinu crnogorskog BDP-a.

Published On 20 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO