Vlada Srbije preuzela JAT-ove dugove

Dug JAT Airwaysa bit će vraćen do kraja godine, rečeno je Al Jazeeri u Vladi Srbije, uz napomenu kako je riječ o blizu 190 milijuna eura koji će postati dio javnog duga te države.

Upravo je vraćanje dugova bio jedan od uvjeta nedavno potpisanog sporazuma između aviokompanije Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i srbijanske Vlade.

Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić konstatira kako JAT, među ostalim, duguje 55 milijuna eura bankama koje su u stečaju, 70 milijuna duga su krediti s državnim jamstvima, a devet milijuna eura duguju Naftnoj industriji Srbije.

Dužni su i beogradskom aerodromu Nikola Tesla, najviše zbog neisplaćenih aerodromskih taksi, a taj iznos doseže čak 32 milijuna eura, odnosno dnevno je rastao za 30.000 eura.

Siniša Mali, savjetnik vicepremijera za ekonomiju, koji je pregovarao i doveo Etihad u Srbiju potvrdio je kako je uvjet suradnje s aviokompanijom iz UAE bio da Vlada Srbije preuzme dugovanja JAT-a.

Budući da država nema taj novac, on će biti dodan javnom dugu.

„Nismo imali izbora prilikom ove transakcije. Jednostavno to je bio zahtev strateškog partnera. To smo uradili i pravo da vam kažem bolje je tako nego da i dalje ulećemo svakog meseca i za plate i za tekuće troškove JAT-a. Ovo je način da prekinemo sa tom praksom preuzimanja starih dugova i da zajedno sa partnerom pokušamo da napravimo profitabilnu kompaniju u što kraćem roku“, kaže Mali.

Javni dug u Srbiji 19 milijardi eura

Prebacivanje na javni dug je Vladino rješenje za financijske probleme mnogih javnih poduzeća.

Po podacima Ministarstva financija javni dug trenutno iznosi 19 milijardi eura, a mnogi upozoravaju da javni dug nije „rupa bez dna“.

„Gore bi bilo da je JAT nastavio da posluje po starom, jer je svake godine na sumu koju je dugovao dodavao 25 do 30 miliona evra novih dugova i novih gubitaka koju su se na kraju samo gomilali. Procene su da taj javni sektor i ta javna preduzeća u ovom trenutku duguju sugurno preko dve i po milijarde evra. Kad tad ti dugovi će pasti na teret građana Srbije“, upozorava Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Mnogo nade polaže se u Air Serbiju.

Od 100 milijuna eura, koje ulaže Etihad, sav će iznos biti utrošen na kupnju novih aviona, podizanje i brendiranje nove kompanije.

S druge strane, njihov partner – Vlada Srbije vratit će dugove JAT-a do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera