Seljaci ne odustaju od blokade prometnica

Seljaci sa svih punktova poručuju kako nemaju drugog izbora osim blokade cesta (Marko Mrkonjic / Pixsell)
Seljaci sa svih punktova poručuju kako nemaju drugog izbora osim blokade cesta (Marko Mrkonjic / Pixsell)

Nezadovoljni hrvatski poljoprivrednici najavili su četvrtog dana prosvjeda kako će blokada prometnica potrajati barem do ponedjeljka, odnosno do novoga sastanka s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom.

Seljaci su u nekoliko kontinentalnih županija započeli prosvjede 7. kolovoza, tražeći ostavku ministra Jakovine, sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem te isplatu preostalog dijela poticaja i bolju otkupnu cijenu pšenice.

Tvrde kako niti jednom sektoru u državi nije toliko srezan proračun kao poljoprivredi, isplaćeno im je 35 posto manje poticaja, a nezadovoljni su i cijenom od 18 eurocenti za kilogram pšenice što je po njima neprihvatljivo.

„Znamo da blokade prometnica nisu legitimne, ali na to su seljake primorali potezi ministra Jakovine“, poručio je Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, ponovivši da će seljaci u blokadama ustrajati do ispunjenja zahtjeva.

Ocijenio je i kako je zbog poteza ministra Jakovine i Ministarstva poljoprivrede došlo do znatnog pada cijena poljoprivrednih proizvoda.

Policija čuva ministrovu kuću

Za ministrovu izjavu kako dodatni zahtjevi za isplatom poticaja nisu realni, Laslo je ustvrdio kako „ne zna zbog čega ne bi bili realni“.

„Ne znam kako bi ministar reagirao kad bi mu plaća bila smanjena za 30-40 posto, a njegov zahtjev za povratom toga iznosa netko ocijenio nerealnim“, odgovorio je Laslo.

Zbog najave pojedinih prosvjednika kako će pred kuću ministra Jakovine u Bukovlju pored Slavonskog Broda rasuti stajsko gnojivo, jedna policijska patrola dežura pred njegovom kućom.

Seljaci sa svih punktova poručuju kako nemaju drugog izbora osim blokade cesta, jer jedino tako, kako navode, njihovo nezadovoljstvo dopire do Vlade.

Istovremeno poručuju kako njihove blokade, kojima je na nekoliko punktova onemogućen promet te presumjeren alternativnim pravcima ili makadamskim putevima, može prekinuti jedino premijerov poziv na sastanak.

Iako su prosvjednici proteklih dana tvrdili kako je u šest kontinentalnih županija najmanje 1.000 traktora, te da se taj broj stalno povećava na sve većem broju prosvjednih punktova, policija je u petak potvrdila kako je na cestama ukupno 307 prosvjednika i 431 traktor.

Izvor: Agencije


Povezane

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja, legalizaciju poljoprivrednih objekata uz minimalni trošak, te izmjene Prijedloga zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu.

11 Feb 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO