Hiljade zahtjeva za legalizaciju u Hrvatskoj

Više od svih očekivanja, blizu 800.000 zahtjeva za legalizaciju ilegalno sagrađenih objekata predano je širom Hrvatske. U Ministarstvu graditeljstva očekivali su znatno manje, pa je posljednja brojka iznenadila mnoge.

U međuvremenu, nastavlja se i rušenje bespravno sagrađenih objekata, a iz Ministarstva najavljuju da će u roku dvije godine srediti haos koji vlada u građevinskim knjigama.

Na jednom kiosku u Zagrebu, ćevapi, hamburger i sudžukice ne prodaju se već neko vrijeme jer privremenu građevinsku dozvolu vlasnik nije produžio. Zato je Ministarstvo graditeljstva odlučilo da objekt treba srušiti.

Rušili su ove godine 417 puta, javlja novinarka Al Jazeere iz Zagreba Ana Mlinarić.

„Kako bi izbjegli ovakvu sudbinu, odnosno rušenje bespravno sagrađenih objekata, građani su mogli podnijeti zahtjev za legalizacijom. Samo posljednjeg mjeseca u područne je urede pristiglo više od pola milijuna zahtjeva“, navodi Mlinarić.

Procjena stanja

Najviše zahtjeva predali su stanovnici Zagreba i to njih 88.000, u Splitsko-dalmatinskoj županiji primljeno je 77.000, dok ih je u Zadarskoj županiji na šaltere pristiglo 23.000.

Upravo bi te brojke Ministarstvu trebale pomoći s procjenom stanja na terenu. U nekim dijelovima Hrvatske, kažu, naročito na Jadranu, očekivali su više zahtjeva.

„To je sada tema. Svaku ovu brojku mi ćemo analizirati, staviti u prostor, vidjeti što se dešava, zašto je negdje bila pojačana aktivnost“, kazala je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

Zato će još jednom, najesen, napraviti i snimku cijele Hrvatske. U saborsku će proceduru i tri zakona koja bi trebala dati veće ovlasti komunalnim redarima i građevinskim inspektorima.

„Nemamo iluzija, vjerojatno i sad netko bespravno gradi, ali taj koji sad bespravno gradi, inspekcija mora izaći na teren i odmah rušiti, a ne da za 10 godina imamo istu situaciju kao danas“, dodaje ministrica.

Dodatni poslovi

A karte će, nadaju se, biti uređene za dvije godine. Kako bi sve stigli na vrijeme, kažu, dodatno će zapošljavati.

Isto su prije samo nekoliko mjeseci morali učiniti i arhitekti. U uredu arhitektonskog studija Dizajn Et Cetera, koji se i ranije povremeno bavio legalizacijom, u posljednjih godinu dana broj zaposlenih udvostručio.

„Taj interes polako je rastao od prve varijante zakona 2011., ali ovih zadnjih 6-7-8 mjeseci to je eksponencijalno raslo i do 10 puta više nego po starom principu“, rekla je Brankica Grmoja iz ove firme.

Iako nije njihov primarni posao, legalizacija je, priznaju, od zatvaranja privremeno spasila mnoge urede.

Izvor: Al Jazeera