Sud u Podgorici proglasio stečaj u KAP-u

Podgorički Privredni sud proglasio je u ponedjeljak stečaj u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), zbog duga koji je dostigao 386 miliona eura.

Stečajna uprava ima obavezu u naredna tri mjeseca donijeti plan reorganizacije Kombinata.

Za stečajnog upravnika imenovan je Veselin Perišić, dosadašnji privremeni stečajni upravnik.

Ročište za uvođenje stečaja u KAP bilo je zakazano za 16. juli, ali je procedura ubrzana.

Aluminij na slobodnom tržištu

Uvođenje stečaja zatražilo je crnogorsko Ministarstvo finansija 14. juna zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici koje je prošle godine platila crnogorska Vlada Deutsche banci.

Nakon uvođenja stečaja, organizaciju proizvodnje preuzeće državna kompanija Montenegro Bonus, koja već izvjesno vrijeme kupuje sirovine i struju za potrebe KAP-a.

Nakon uvođenja stečaja, stečajni upravnik ne mora poštivati ranije ugovore, svi ugovori se stavljaju van snage, a aluminij se može prodati na slobodnom tržištu.

Vlada je odlučila uvesti stečaj u u ovaj kombinat zbog nekooperativnosti ruskog partnera, koji je odbio potpisati saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

U KAP-u je zaposleno oko 1.200 radnika.

Jedini način

KAP trenutno u zalihama ima više od milion eura vrijednog uskladištenog aluminija koji ne može izvesti, jer ruska VTB banka ne želi proslijediti novac od prodaje aluminija.

Fabrika, zbog nemogućnosti da izvozi aluminij, ima problema s nabavkom sirovina, pa je stečaj trenutno jedini način da se taj problem riješi.

Ruska državna VTB banka i mađarska OTP banka aktivirale su garancije Vlade Crne Gore izdate za kredite koje su te dvije banke odobrile KAP-u u iznosu od 102 miliona eura.

Da bi Crna Gora mogla vratiti te dugove Vlada je predložila rebalans državnog budžeta, što je izazvalo oštre kritike opozicije, ali i nesuglasice unutar same vladajuće koalicije.

Izvor: Agencije