Rekonstrukcija Vlade Srbije do 27. jula

Završen je prvi sastanak čelnika vladajuće koalicije u Srbiji o rekonstrukciji Vlade. Analitičari smatraju da će Vlada, poslije rekonstrukcije, opstati još godinu dana izvijestio je Đorđe Kostić, reporeter Al Jazeere.

Na današnjem sastanku nije bilo riječi o kadrovskim smjenama, ali da je dogovoren kalendar događaja, prema kojem će naredne sedmice biti još riječi o vladinim ciljevima Vlade.

Premijer Ivica Daćič poručio e da su “novi ciljevi Vlade Srbije brži i uspješniji pregovori sa Evropskom unijom“.

Lider najveće stranke u Srbiji (SNS) i zamjenik premijera Aleksandar Vučić, kaže da će, osim personalnih promjena, biti rekonstruirani i ciljevi Vlade, ali, međutim, nije rekao i da li će neko od njegovih ministara napustiti Vladu Srbije.

Mi smo jedan deo onoga što je Vlada obećala ispunili. Dobili smo otpočinjanje pregovora sa EU-om. Moramo dalje da napredujemo u evropskim integracijama, ali i da postavimo nove ciljeve i zadatke kako da unapređujemo saradnju sa nekim drugim zemljama, posvetimo veću pažnju ekonomiji i životnom standardu“, kaže Vučić.

Ekonomski i politički razlozi

Politički analitičari kažu da se Vlada rekonstruira zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji, ali i zbog promjene političkog kursa po pitanju Kosova.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da je neophodno ponovno uvođenje ministarstva za eurointegracije, čiji će rad biti usko vezan i za implementaciju sporazuma u Briselu.

“Moram da kažem da je to pravovremeni pokušaj da se ova Vlada održi u životu bar još godinu dana i mislim da je to njen maksimum, ne samo zbog ljudi, koji su u njoj i koji će ostati u njoj, već jednostavno zbog političke i ekonomske situacije u Srbiji, koja je takva da ne dozvoljava da nijedna vlada završi mandat u punom roku”, kaže Janjić.

Poslije normalizacije odnosa sa Kosovom, dobijanja datuma i rješavanja ekonomskih pitanja, rekonstruirana Vlada, kako kaže Janjić, imat će još dosta obaveza.

Rekonstruiranoj vladi će, dakle, zapasti zadatak da uradi još jedno historijsko djelo, da pogazi opredjeljenja sopstvenih članova, time što će pristupiti ili početi intenzivnije pristupanje NATO-u.

Kako je ranije najavljeno, Vlada bi trebalo da bude rekonstruirana do 27. jula, tačno godinu od formiranja.

Izvo: Al Jazeera


Povezane

Da bi ostvarile uštede, vlasti Srbije planiraju reformu javnog sektora, suzbijanje sive ekonomije i druge mjere.

Published On 19 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO