Završen dijalog Dačića i Thacija u Briselu

Premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci postigli su u Briselu dogovor o suštinskim pitanjima vezanim za telekomunikacije i energiju, ali ima još otvorenih pitanja nakon 13. runde dijaloga, javlja reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Premijeri su se prvo odvojeno sastali s visokom predstavnicom Evropske unije Catherine Ashton, a zatim sjeli za isti pregovarački sto.

Odgovore na otvorena pitanja premijeri će pokušati u narednim danima, kada Ashton posjeti Beograd, a zatim i Prištinu, javila je Drlja.

Thaci je izjavio da je postignut dogovor o suštinskim pitanjima oko telekomunikacija i energije, što je potvrdio i Dačić.

Zakon o amnestiji

Premijer Srbije je naglasio kako se razgovaralo i o izborima, te o zakonu o amnestiji, koji prošle sedmice nije usvojen u Skupštini Kosova.

Kako je kazao Dačić, Thaci mu je obećao da će se do kraja sedmice taj zakon naći u parlamentarnoj proceduri, te će ta stvar biti praktično završena.

U pisanoj izjavi, Ashton je istakla da predstoji još puno posla u implementaciji Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te kako se nada da će se rad nastaviti.

Dačić i Thaci ponovo će se sresti 24. jula u Briselu.

Trinaesta runda pregovora bila je prvi susret premijera Srbije i Kosova nakon što su lideri EU-a odobrili početak pregovora – Srbiji za članstvo, a Kosovu za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Uniji.

Tehničke grupe tokom ranijih pregovora nisu uspjele naći zajednički jezik po pitanju energetike i telekomunikacija.

Usvajanje zakona o amnestiji u kosovskoj Skupštini je uslov za provođenje mnogih drugih tačaka Briselskog sporazuma i uslov da Srbi učestvuju u procesu provođenja Sporazuma, prenosi Tanjug.

“To je situacija koja može da pravi probleme u implementaciji Briselskog sporazuma, jer mnoge tačke slede nakon donošenja zakona o amnestiji”, rekao je Dačić uoči 13. runde dijaloga u Briselu.

Potrebna većina

Prvi prijedlog zakona o amnestiji nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu u kosovskoj Skupštini, a u međuvremenu je Vlada u Prištini usvojila novi Prijedlog zakona, koji će ove sedmice razmatrati Skupština.

Visoka predstavnica EU-a će u utorak posjetiti Beograd i razgovarati s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Dačićem i prvim predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem o primjeni Briselskog sporazuma i napretku Srbije prema EU-u.

“Radujem se nastavku razgovora sa srbijanskim i kosovskim liderima, kako bismo unaprijedili dijalog i primjenu dosad postignutih dogovora”, izjavila je visoka predstavnica.

Ashton će u srijedu posjetiti i Kosovo.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO