Josipović: BiH u Hrvatskoj ima prijatelja

Posjeta BiH započeta sastankom s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem (Anadolija)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u ponedjeljak bosanskohercegovačkim političarima i predstavnicima međunarodne zajednice koji djeluju u ovoj zemlji kako BiH može trajno računati na potporu i prijateljstvo Hrvatske, uključujući i pomoć na njenom putu prema Evropskoj uniji.

„Došao sam ovdje da vam kažem da smo prijatelji, da vam kažem koliko nam je BiH važna i da želimo podijeliti zajedničku europsku budućnost“, kazao je lider Hrvatske na prijemu, koji je u Sarajevu u njegovu čast priredio hrvatski ambasador u BiH Tonči Staničić i na kojem su bili gotovo svi važniji političari iz BiH i akreditirani ambasadori.

Josipović je dodao kako je BiH potreban optimizam, podsjetivši da je ta država sada u situaciji u kojoj je Hrvatska bila prije dosta godina kada je tek trebala provesti reforme nužne za priključenje EU.

„Siguran sam da možete osigurati svoju evropsku budućnost, da ćete to učiniti i da ćete imati mnoge prijatelje na tom putu“, kazao je, te dodao kako će Hrvatska to svakako biti.

Hrvatsko iskustvo, kako je kazao prvi čovjek Hrvatske, svakako stoji na raspolaganju BiH.

Dobri odnosi

Članstvo Hrvatske u EU donosi i izazove, ocijenio je Josipović pozvavši vlade i sve druge institucije da nastave graditi dobre uzajamne odnose, a da trenutne poteškoće poput onih u trgovini shvate kao pozitivne izazove.

Na kraju je istakao kako svakoga u BiH, bez obzira na nacionalnost, doživljava kao prijatelja.

„Još jednom vam kažem, u Hrvatskoj imate prijatelja i suradnika“, kazao je Josipović.

Hrvatski se predsjednik na kraju prvog dana službene posjete BiH na radnoj večeri sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te liderima vlada bh. entiteta Federacije BiH Nerminom Nikšićem i Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Josipović je posjetu počeo sastankom s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojšom Radmanovićem i članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem, javlja agencija Anadolija.

Ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu upriličena je ceremonija dočeka hrvatskog predsjednika.

Brčko i Tuzla

Nakon sastanka s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva, uslijedio je bilateralni sastanak delegacija dviju zemalja, a potom izjave za medije hrvatskog predsjednika i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Tokom drugog dana posjete Josipović će posjetiti Brčko distrikt te obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora 5c, i razgovarati s čelnicima Brčko distrikta.

U poslijepodnevnim satima u utorak hrvatski predsjednik posjetit će Tuzlu i razgovarati s čelnicima općine Tuzla i Tuzlanskog kantona, kao i s predstavnicima Hrvata u ovom kantonu.

Također će obići budući Hrvatski centar, koji je u fazi preuređenja, te upaliti svijeću ispred spomen-ploče postavljene u znak sjećanja na 71 mladog čovjeka poginulih u Tuzli 1995. godine na Trgu prekinute mladosti – Kapiji.

Na kraju posjete Josipović će prisustvovati potpisivanju sporazuma o saradnji između Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu.

Izvor: Agencije


Povezane

Prijem Hrvatske u EU je dokaz da su vrata otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali da na evropskom putu nema prečica i čarobnih formula, poručio Stefan Fule.

Published On 01 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO