Slučaj ‘Franak’ riješen u korist Potrošača

Zagrebački Trgovački sud presudio je u četvrtak ujutro u korist udruge Potrošač koja je osam hrvatskih banaka tužila zbog kredita u švicarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope, prenosi agencija Hina.

Sudija Radovan Dobronić presudu je objavio tačno godinu dana nakon prvog pripremnog ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu, sudija je kazao da su banke povrijedile prava potrošača jer korisnike kredita nisu u potpunosti informirali o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Pojedinačno do povrata

No, povrat novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

Riječ je o prvoj takvoj tužbi u historiji hrvatskog pravosuđa, a iz Potrošača ističu da u Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za „švicarce“.

Suđenje je počelo u martu, kada je sudija ustvrdio da je valutna klauzula dopuštena, ali da bi njena primjena trebala biti iznimka, a ne pravilo, te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i eura.

Niz korisnika spornih kredita svjedočio je da su im banke sugerirale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita vezanih uz tu valutu čiji je rast, u kombinaciji s povećanjem kamata brojnim dužnicima, nakon višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice.

Opunomoćenici banaka rast kamata obrazložili su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, ustvrdivši da bi bez njihove obazrivosti povećanje bilo još i više.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada