Litvanija otvara evropska vrata Srbiji

Linkevicius je kazao da se projekat otvorene Evrope odnosi na dijalog sa zemljama kandidatima kao što su Srbija, Turska i Crna Gora (EPA)

Litvanija će učiniti sve što je u njenoj moći da se završe sve potrebne pripreme za prvu međuvladinu konferenciju, kojom i zvanično počinju pristupni pregovori Srbije za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je ministar vanjskih poslova Litvanije Linas Linkevicius, prenosi Tanjug.

“Kao nepristrasni posrednici, zaista ćemo se truditi da poguramo naprijed ovaj proces. Kako će sve teći konkretno, ne mogu da kažem u ovom trenutku, jer još nije jasno kada će prva međuvladina konferencija biti organizirana”, rekao je u intervjuu današnjim Novostima  šef diplomatije Litvanije, koja je od 1. jula preuzela šestomjesečno predsjedavanje EU-om.

On je kazao da će Litvanija biti više nego sretna ukoliko bude u prilici organizirati tu konferenciju te da su zaboravljeni svi nesporazumi iz bliske prošlosti u odnosima između Beograda i Vilnjusa.

Projekat ‘otvorene Evrope’

“Srbija je veoma važna zemlja i za region zapadnog Balkana i za Evropu. Bit ćemo, stoga, korisni u cilju pružanja neophodne pomoći. Tako ćemo raditi i, iskreno, tako smo uvijek radili”, kazao je Linkevicius.

Šef litvanske diplomatije je rekao da su glavne oblasti litvanskog predsjedavanja “kredibilna Evropa, Evropa rasta i otvorena Evropa”, precizirajući da se projekat ‘otvorene Evrope’ odnosi na dijalog, između ostalog sa zemljama kandidatima, kao što su Srbija, Turska i Crna Gora.

“Na strani smo onih zemalja koje smatraju da je evropska integracija svih zemalja zapadnog Balkana od veoma velike važnosti. Svaki korak u ovom procesu je zato bitan”, zaključio je Linkevicius.

Izvor: Agencije