Kosovo: Odbijen Prijedlog zakona o amnestiji

Inicijator demonstracija Fisnik Ismail na demonstracije je došao u srijedu u 21 sat i pred Skupštinom proveo noć (Taulant B. Hoxha)

Skupština Kosova u četvrtak, tokom prvog čitanja, nije usvojila Prijedlog zakona o amnestiji, čije je usvajanje predviđeno briselskim sporazumom  Srbije i Kosova.

Nakon višesatne žestoke debate vlasti i opozicije, za prijedlog zakona je glasalo 70 poslanika, protiv 21, a dva su bila uzdržana, dok je za usvajanje bilo potrebno 80 glasova, javio je radio Slobodna Evropa.

Ministar pravde Kosova Hajredin Kuci je u uvodnom izlaganju rekao da je cilj zakona da se ostvari jedna od obaveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – da obezbijedi amnestiju za građane Kosova koji su izvršili krivična djela predviđena prijedlogom zakona.

Prijedlog zakona su podržali poslanici iz vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK), takav stav su u principu podržali i poslanici najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova (DSK), s određenim primjedbama, zahtijevajući istovremeno da se na komisiji za zakonodavstvo predlože konkretni amandmani, prenosi Tanjug.

“Ovim prijedlogom zakona Vlada ima za cilj da amnestira dvije vrste kriminalaca – Srbe i kosovske Albance. Kod nekih krivičnih djela se otišlo toliko daleko da su imali u vidu konkretne ličnosti”, rekao je poslanik DSK-a Haki Demoli.

‘Spašavanje milionera’

Poslanik Samoopredjeljenja Glauf Konjufca je kazao da se ovim zakonom “spašavaju i Veselinović i njegovi prijatelji, milioneri prištinske politike”.

U Prištini su tokom zajedanja Skupštine održane mirne demonstracije protiv Prijedloga zakona o amnestiji. Protesti su počeli protekle noći.

Privremena Skupština KiM-a

U Zvečanu je u četvrtak konstituirana privremena Skupština KiM-a, a za njenog predsjednika izabran je Slavko Stevanović, koji je izjavio da se na ovaj način brani ustavni poredak Srbije i njena državnost.

“Samo demokratska i ekonomski jaka Srbija može pomoći srpskom narodu na KiM-u, ali mi ne možemo prihvatiti da cena ulaska Srbije u Evropsku uniju (EU) bude gubitak teritorije i nasilna integracija u institucije nepriznate države”, rekao je on.

Konstitutivnoj sjednici nije prisustvovao niko od predstavnika Vlade Srbije, javio je Tanjug.

Sjednici je prisustvovalo 97 poslanika, koji su položili zakletvu i usvojili Deklaraciju privremene Skupštine KiM-a, u kojoj se navodi da je Skupština predstavničko tijelo građana Srbije u pokrajini koji poštuju Ustav i zakone Srbije.

Protest je počeo putem socijalnih mreža, a aktivisti, kojih je na početku bilo oko 150, pristizali su tokom dana u većem broju, javlja Taulant B. Hoxha, učesnik Al Jazeerinog programa “Građansko novinarstvo” iz Prištine, i dodaje da se već putem medija i socijalnih mreža odvijaju debate o ovom pitanju.

Inicijator demonstracija je Fisnik Ismail, poznati društveni aktivista. On je na demonstracije došao u srijedu u 21 sat i pred Skupštinom proveo noć.

“Došao sam ovdje i nemam se namjeru pomjerati. Tu ću i prenoćiti, ne samo u znak protesta protiv usvajanja zakona o amnestiji, već i protiv istih tih kriminalaca koji su uništili moju zemlju u proteklih 14 godina, a sada pokušavaju spasiti svoje glave, opet na račun građana. Onima koji žele doći pred Parlament u znak protesta sve što imam ponuditije cigareta i osmijeh”, rekao je Ismail na početku protesta.

‘Zakon bez presedana’

Shpend Ahmeti, potpredsjednik pokreta Samoporedjeljenje, također se pridružio protestu.

“Sve ono što mogu učiniti je da vam se pridružim”, rekao je Ahmeti.

Ahmeti je također, prema pisanju lista Koha Ditore, kazao da je predloženi zakon bez presedana i da je dospio na Skupštinu po hitnom postupku.

“Ovim zakonom amnestirat će se dvije skupine – svako ko je počinio zločine u sjevernom dijelu i sve što su su počinili na štetu države Kosovo, kao i druge skupine pojedinaca i onih koji zauzimaju javnu imovinu, što je nezakonito. To znači da su zastupnici koji su glasali za ovaj prijedlog zakona amnestirali kriminalce”, rekao je Ahmeti.

Kosovska Fondacija civilnog društva  (KCSF) uputila je u četvrtak zahjev vlastima, u kojem ih obavještava da je “konsultiranje javnosti ne samo pravna i ustavna obaveza, već je i osnovni demokratski alat, koji je neophodan jer odražava interese građana”.

“Izostanak adekvatne konsultacije javnosti dešava se kao posljedica politika i zakona koji se ne bave potrebama i interesima građana na adekvatan način i koji su često na njihovu štetu. Sadržaj Prijedloga zakona o amnestiji je veoma jasan primjer takvih posljedica”, kaže se u saopćenju KCFS-a.

Fondacijatraži od Skupštine da vrati nacrt Vladi i od nje zatraži da ispoštuje sve pravne procedure.

‘Zakon važan za Srbe na Kosovu’

Otvoreno pismo Skupštini Kosova upitio je i Institut KIPRED, u kojem piše da bi usvajanje predloženog zakona imalo dalekosežne posljedice po Kosovo u cjelini.

Istovremeno, kako javlja Tanjug, predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je ovaj zakon veoma važan za Srbe na Kosovu.

“To znači da će na Kosovu i Metohiji (KiM) biti proglašena amnestija za mnoga krivična dela, za koja vlasti u Prištini smatraju da su krivična dela i kojima bi mogli da budu podložni Srbi i svi oni koji ne priznaju nezavisnost KiM-a”, rekao je Dačić novinarima u Prijepolju.

On je istakao da će usvajanje tog zakona imati velikog značaja za zapošljavanja Srba u određene ustanove na Kosovu, kao što su policija i pravosuđe.

Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da se amnestiraju izvršioci 69 vrsta krivičnih djela, među kojima su i najteža krivična djela, za koja se mahom terete Srbi, prenosi Tanjug.

Za pojedina djela Prijedlogom zakona predviđeno je potpuno oslobađanje od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude, dok se za druga daje oslobođenje od jedne petine, odnosno četvrtine ili polovine kazne zatvora u zavisnosti od krivičnog djela.

Prijedlog zakona, za čije se usvajanje zahtijeva dvotrećinska većina u Skupštini Kosova, predviđa da se svi izvršioci krivičnih djela “unutar teritorije koja sada predstavlja Republiku Kosovo”, koja su nabrojana i koja su izvršena do 20. juna 2013. godine u potpunosti oslobađaju od krivičnog gonjenja ili izvršavanja presude.

Izvor: Al Jazeera i agencije