Hrvatske autoceste idu u koncesiju

Hrvatske autoceste idu u koncesiju. Vlada je na sjednici u četvrtak i službeno počela proces pronalaska koncesionara, a ko će upravljati sa 1.024 kilometra autocesta bit će poznato do kraja godine.

Koncesiju u Banskim dvorima pravdaju ekonomskim razlozima, jer ni preduzeća koja upravljaju autocestama, ali ni država, u ovom trenutku ne mogu finansirati kredite koji su podignuti za njihovu izgradnju.

Od četvrtka i službeno hrvatska Vlada je podigla rampu za pronalazak koncesionara za hrvatske autoceste.

“Ukupno 1.024 kilometra postojećih autocesta u Hrvatskoj Vlada namjerava dati u koncesiju na vremenski rok od 30 do 50 godina, a procjenjuju da bi se za to trebalo dobiti od 2,4 do 3,2 milijardi eura”, javlja iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

U Vladi garantiraju da će novac iskoristiti za servisiranje kredita hrvatskih autocesta od četiri milijarde eura, od čega iduće godine na naplatu dolazi milijardu eura.

Stiglo 47 odgovora

“Nijedan euro u ovom trenutku, nijedna kuna, neće otići za financiranje tekuće potrošnje”, kategoričan je hrvatski ministar prometa Siniša Hajdar Dončić.

Obaveze budućeg koncesionara bit će upravljanje i održavanje, naplata cestarine, čija se cijena ne bi smjela povećavati. Pokaže li se potreba, koncesionar bi morao izgraditi treću traku najfrekventnije dionice između Zagreba i Karlovca. Interes već postoji.

“Poslovni savjetnik je dobio 47 odgovora zainteresiranih investicijskih fondova, mirovinskih fondova društava koja upravljaju autocestama, građevinskih tvrtki… Čak i ono što je nama interesantno, što će biti jedna od varijabli, ne i presudna, čak su i naši mirovinski fondovi zainteresirani da stvore jedan konzorcij”, kaže Hajdar Dončić.

No, u sindikatu cestara odlukom Vlade nisu zadovoljni. Najavljuju prikupljanje potpisa za referendum, jer smatraju da o koncesiji trebaju odlučiti građani. Kritike stižu i iz najjače oporbene stranke, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Privatizacija smanjuje dugove

“Vlada nema ni viziju, ni strategiju, a da nema ni dobre namjere pokazuje ova namjera davanja autocesta u koncesiju. S motrišta zaštite nacionalnih interesa, davanje u koncesiju izgrađene infrastrukture izravni je protunacionalni čin”, smatra Goran Marić, saborski zastupnik iz HDZ-a.

Vlada na ovome neće stati. Jer, planirani godišnji deficit od oko 1,3 milijarde eura dosegnut je već u prvoj polovici godine, a hrvatski ministar financija Slavko Linić spas od bankrota vidi u rasprodaji imovine.

“Dobar dio državne imovine treba rasprodati i privatizirati. Samo nam privatizacijski prihodi mogu smanjivati goleme dugove”, rekao je Linić.

Upravo zbog gomilanja dugova Vlada čeka novi rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada