Damir Polančec odslužio kaznu u Turopolju

Protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Hrvatske još se vodi postupak i u slučaju „Spice“ (Pixsell)

Bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske Damir Polančec pušten je u četvrtak iz kaznionice u Turopolju gdje je odslužio kaznu jer je vukovarskom advokatu Petru Miletiću iz državnog budžeta platio pola miliona kuna (66.700 eura) za nepotrebnu stručnu studiju, javlja agencija Hina.

Polančec je iz zatvora izašao s koferom i okupljenim novinarima poručio da kao osuđenik koji je prijevremeno pušten ne smije komunicirati s medijima.

Ponovio je tek ono što je rekao odlazeći u zatvor – da nije s namjerom, direktno ili indirektno, počinio kazneno djelo za koje je osuđen.

„Ako sam ikome svjesno priskrbio imovinsku korist, daj Bože da mi ispala oba oka i osušile se obje ruke“, poručio je Polančec.

Njegov advokat Anto Nobilo ranije je potvrdio da Polančec na prijevremeni otpust izlazi odlukom zatvorskog upravitelja koji mu je kaznu smanjio za 40 dana.

Olakšavajuća okolnost

Zagrebački Županijski sud je u oktobru 2010. godine Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola miliona kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci.

Kao olakšavajuću okolnost, Sud je uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog Borova srpske nacionalnosti.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju „Reflektori“, u kojem je, nakon dogovora s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK), dobio jednogodišnju uslovnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

Protiv bivšeg potpredsjednika Vlade još se vodi postupak i u slučaju „Spice“, gdje je s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima optužen da je tu kompaniju oštetio za više od 400 miliona kuna.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada