Kako privući investitore u Hrvatsku

Hrvatska Vlada nedostatak investicija u zemlji vidi kao jedan od glavnih razloga sporog oporavka gospodarstva. Osnovana je Koordinacija za gospodarstvo i investicije, čiji je glavni zadatak bio ukloniti birokratske i ostale prepreke privatnicima za ulaganje u tu zemlju.

Prema njihovim podacima, u prvih pola godine investicije su porasle, ali analitičari ne vjeruju da su one dovoljne da bi se do kraja 2013. godine osjetili pozitivni pomaci.

Hipersfera je sustav za kontinuirano zračno snimanje. Po karakteristikama je sličan Google Earthu, ali fotografije šalje u gotovo realnom vremenu. Projekt je osmislila skupina mladih hrvatskih znanstvenika. No, za završnu fazu nedostaju investitori.

Privatni sektor

Investitor Saša Cvetojević kaže da im nedostaje skoro pet milijuna eura.

To je tek jedan od brojnih projekata za koje se u Hrvatskoj traže privatni investitori. Vlada ga je ponudila i u katalogu investicija spremnih za realizaciju.

Do kraja godine imaju velika očekivanja. Ukupno se planira realizacija investicija u iznosu devet milijardi eura. Više od dvije trećine očekuju se u privatnom sektoru.

U hrvatskoj Vladi ne znaju koliko je dosad realizirano, no raspolažu podatkom o porastu izravnih stranih ulaganja za, kažu, više od šest puta.  

Ivan Vrdoljak, hrvatski ministar gospodarstva, kaže: “Prve tri zemlje su Austrija, Nizozemska i Njemačka, a jedan dio se ulagao u telekomunikacije, jedan dio u nekretnine, jedan u industriju i jedan u financijski sektor.”  

Radna skupina za privatne investicije bavila se i rješavanjem investicija s ozbiljnim birokratskim preprekama u realizaciji. 

Riješeno je njih sedam, vrijednosti 434 milijuna eura, a u tijeku je postupak za njih 13, vrijednosti više od 700 milijuna eura. Tih 20 projekata trebalo bi kreirati blizu četiri tisuće radnih mjesta. 

U Banskim su dvorima svjesni da o privatnom novcu ovisi rast BDP-a i izlazak iz recesije.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić objašnjava: “Činimo sve da se preokret trendova dogodi. Da li će to biti ove godine – moramo se još strpiti.” 

Mišljenje stručnjaka

Prema mišljenju analitičara, ukupni plan od devet milijardi eura investicija do kraja godine – nije realističan.

Ekonomski analitičar Zdeslav Šantić smatra: “Za sada je teško očekivati bilo kakav značajniji rast do kraja godine, ali investicije za iduću godinu ostaju jedina kategorija BDP-a koja bi mogla zabilježiti rast i time ukupnu gospodarsku aktivnost odvesti u pozitivan teritorij.”

Ista procjena stigla je i od zagrebačkog Ekonomskog instituta, koji očekuje pad realnog BDP-a od 0,9 posto i rast stope nezaposlenosti do kraja ove godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Hrvatska vlada nedostatak investicija vidi kao jedan od glavnih razloga sporog privrednog oporavka. Osnovana je Koordinacija za privredu i investicije, čiji je glavni zadatak bio ukloniti birokratske i ostale prepreke privatnicima za ulaganje u tu zemlju. Prema njihovim podacima, u prvih pola godine investicije su porasle, ali analitičari ne vjeruju da su one dovoljne, da […]

U vrijeme kada se Hrvatska priprema da postane članica EU, sve više se govori o privredi i investicijama za što su posebno zainteresirani susjedi. Bit će to, sa jedne strane, novi početak za Hrvatsku – a sa druge – obnova veza koje su bile čvrste i dok je Hrvatska bila u sastavu Jugoslavije. Prilog Nadine […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO