KAP na meti Tužilaštva i stranih banaka

Zamjenik državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković izjavio je da je Tužilaštvo pokrenulo istragu povodom nelegalnog snabdjevanja Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) strujom iz Evropske interkonekcije.

On je to kazao u srijedu, tokom kontrolnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, budžet i finansije.

KAP je nekoliko mjeseci nelegalno preuzimao struju od Evropske interkonekcije, a potom je ruska uprava odbila da plati taj dug.

“U fazi smo prikupljanja dokaza i ne bi bilo profesionalno da pravimo bilo kakve procjene prije bilo kog konačnog rezultata. Kad budemo imali taj rezultat, saopštićemo ga, a u radu ćemo se koristiti samo istinom” , rekao je Vučković. 

On je dodao da je u istragu o nelegalnom snabdjevanju KAP-a strujom uključena i crnogorska policija.

Elektroprivreda Crne Gore ranije je prekinula snabdjevanje KAP-a strujom zbog višemilionskog duga. 

Banke aktivirale garancije Vlade

Ruska državna VTB banka i mađarska OTP banka aktivirale su u srijedu garancije Vlade Crne Gore izdate za kredite koje su te dve banke odobrile KAP-u u iznosu od 102 miliona eura. Aktiviranje garancija za kredite KAP-a logičan je nastavak teškog stanja u toj fabrici, nakon što je 14. juna pokrenut postupak za uvođenje stečaja, pišeTanjug.

Ruska En plus grupa, kojoj KAP duguje 91,6 miliona eura, poručila je da će svim zakonskim metodama tražiti povrat novca.

Iz En plus grupe su saopćili da će banke, u slučaju stečaja KAP-a, imati pravo da traže povrat kredita, ukupno vrijednih blizu 140 miliona eura, od čega su 102 miliona pokrivena državnim garancijama Vlade Crne Gore.

‘Opasnost po likvidnost budžeta’

Crnogorska opozicija ocijenila je da je aktiviranje državnih garancija izdatih za kredite KAP-a posljedica neodgovorne ekonomske politike Vlade Crne Gore, zbog čega toj državi prijeti “dužničko ropstvo”.

Funkcioner Pozitivne Crne Gore Miloš Konatar smatra da je aktiviranje garancija za kredite KAP-a još jedna u nizu posljedica loše, neodgovorne i neozbiljne politike crnogorske Vlade.

“Ako imamo u vidu da su građani prošle godine već platili 23,4 miliona eura za kredite KAP-a, ponašanje Vlade Crne Gore, kada su u pitanju date garancije, zahtijeva pokretanje svih vrsta odgovornosti od političke do krivične”, naveo je Konatar u izjavi za medije.

Socijalistička narodna partrija (SNP) saopćila je da “aktiviranje državnih garancija za kredite KAP-u predstavlja konačni slom ekonomske politike koju svih ovih godina vodi Vlada Crne Gore”.

Ta stranka je navela da će se novonastala situacija nesumljivo negativno odraziti na sve građane Crne Gore, jer postoji opasnost po likvidnost državnog budžeta.

KAP je i prošle godine izazvao rebalans budžeta kada je na teret poreskih obveznika Crne Gore pao kredit kod Deutsche Banke od 23,4 miliona eura, za koji je država dala garancije. 

Nekada crnogorski gigant i najveći izvoznik – KAP, poslije 40 godina rada i neuspjele privatizacije, doveden je do ivice propasti i pred mogućim gašenjem proizvodnje, dok su građani suočeni sa ozbiljnom prijetnjom da će morati vraćati stotine miliona dugova te fabrike. 

Izvor: Agencije