Jahjaga poziva kosovske Srbe da izađu na izbore

Atifete Jahjaga je u Štrpcu ocijenila da je ta opština primjer na Kosovu po multietničnosti i efikasnosti rada lokalne samouprave (EPA)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je građane Kosova, posebno srpske zajednice sa sjevera, da u što većem broju izađu na predstojeće lokalne izbore, koje je zakazala za 3. novembar.

Ona je rekla da bi željela pozvati građane Kosova, posebno srpske zajednice u sjevernom dijelu Kosova, da učestvuju što masovnije u, kako je navela, slobodnim, demokratskim i fer izborima i na taj način ostvare svoje pravo da izaberu predstavnike koji mogu govoriti u njihovo ime i doprinijeti poboljšanju života, prenosi se na sajtu predsjednice Kosova.

Atifete Jahjaga je u Štrpcu kazala da je ta opština dobar primjer za učešće građana na izborima bez obzira na nacionalnu pripadnost, ocjenjujući da je srpska zajednica integrirana u društveni život, kao i na institucionalnom nivou, prenosi Tanjug.

Štrpci kao dobar primjer

Ona smatra da takav primjer postoji i u opštinama Gračanica, Klokot, Novo Brdo te je izrazila nadu da će slijediti i opštine na sjeveru Kosova, gdje želi veliki odziv građana na izborima.

Atifete Jahjaga je u Štrpcu ocijenila da je ta opština primjer na Kosovu po multietničnosti i efikasnosti rada lokalne samouprave.

Predsjednica Kosova je u utorak raspisala je lokalne izbore na Kosovu za 3. novembar, a odluka je uslijedila nakon sporazuma Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, koji je postignut uz posredovanje Evropske unije (EU).

Srbi, koji čine oko 10 posto populacije na Kosovu, uglavnom su bojkotirali lokalne izbore održane 2009. godine, a sada se očekuje njihovo veće učešće.

U skladu sa zakonom

Iz Jahjaginog kabineta je saopćeno da je odluka donijeta imajući u vidu član 4. Zakona o lokalnim izborima na Kosovu i u konsultacijama s političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom (CIK).

“CIK se odlukom obavezuje da preduzme sve potrebne mjere za organiziranje i održavanje lokalnih izbora u skladu sa zakonom na snazi i ovom odlukom”, navedeno je u saopćenju.

Jahjagin kabinet dodaje da će prvi put poslije 2000. godine lokalni izbori biti održani na cijeloj teritoriji Kosova, pošto je sporazumom koji su postigli premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hashim Thaci 19. aprila dogovoreno istovremeno održavanja izbora na cijeloj teritoriji Kosova.

Prethodne izbore Srbi sa sjevera Kosova su bojkotirali, dok je, kako se navodi, učešće Srba južno od Ibra bilo simbolično, “ali dovoljno da se u opštinama sa srpskom većinom izaberu odbornici i gradonačelnici iz te nacionalne zajednice”.

Izvor: Agencije