Hrvatska: Novi zakon o upravljanju otpadom

U Hrvatskoj je predstavljen novi zakon o održivom upravljanju otpada. Do kraja godine građani Hrvatske imat će obavezu odvojenog prikupljanja papira i biorazgradivog otpada. Uvodi se i novi sistem naplate, ali i kazne za one koji ne budu poštovali zakon.

Razvrstavanje otpada kod pojedinih je Zagrepčana već postala uobičajena praksa.

“Pokušavam, imam vrt, pa poslije ga koristim”, kaže Zagrepčanka Nada.

“Plastiku i limenke”, rekao je njen sugrađanin Luka.

“Razvrstavam već godinama, to sam naučila u Švicarskoj i Njemačkoj”, veli Olga iz Zagreba.

Ubuduće i u Hrvatskoj to postaje zakonska obaveza.

Provjera kontejnera

“Bacanje smeća u jednu kantu definitivno postaje prošlost. Novi zakon o gospodarenju otpadom građane obvezuje na odvojeno prikupljanje otpada. Za one koji se toga neće pridržavati predviđena je kazna do 1.300 eura. Komunalnim se redarima daju veće ovlasti i smjet će pregledavati  kontejnere i provjeravati da li se otpad razvrstava”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Ministar zaštite okoliša Hrvatske Mihael Zmajlović vjeruje da će se na ovaj način promijeniti navike građana, ali i slika cijele zemlje.

“Spremnici za odvojeno prikupljanje otpada na kućnom pragu danas su rijetko viđena slika, no ubrzo će biti standard u svim gradovima i općinama”, tvrdi on.

Lokalnim jedinicima uvodi se obaveza odvojenog prikupljanja otpada i novog obračuna naplate. Umjesto po kvadraturi stambenog prostora, plaćat će se po količini i broju odvoza.

“Ideja je ako je kriterij broj odvoza, to znači ako sam napuni kantu s nerazvrstanim otpadom, onda ću platiti po odvozu, ne fiksno. Ako što više odvajam u druge spremnike, manje ću puta izvesti kantu za nerazvrstani otpad i račun mora biti manji”, objašnjava Zmajlović.

‘Lista lijepih želja’

Novom regulativom želi se smanjiti količina smeća na odlagalištima. U iduće četiri godine, sa današnjih 1,7 miliona tona, na 800.000 tona. U resornom ministarstvu će nastojati smanjiti gubitke.

Zbog sanacija odlagališta i nerecikliranja otpada, oni iznose oko milijardu eura. S druge strane, u Evropskoj uniji (EU) se na tome zarađuje, a sistem zapošljava oko dva miliona ljudi.

Za bivšu ministricu zaštite okoliša Hrvatske Mirelu Holy novi zakon je samo lista lijepih želja.

U prošlost odlazi i tradicionalno prikupljanje glomaznog otpada na gradskim ulicama. Ubuduće lokalna samouprava će prikupljati na poziv ili će građani besplatno dovoziti u reciklažna dvorišta. No, primjena neće nastupiti preko noći.

“Ono što možemo krenuti odmah je papir, za to postoji tržište i, donekle, organiziran sustav“, kaže ministar Zmajlović.

A sve ostalo najranije do kraja godine.

Izvor: Al Jazeera