Nikolić najavio Putinov posjet Srbiji

Nikolić: Do susreta u Kijevu već tri puta se sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, posljednji put u Sočiju prije dva mjeseca (Anadolija)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u subotu u Kijevu s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i najavio njegov dolazak u Beograd, a kao vjerovatni termin posjeta naveo je početak gradnje plinovoda Južni tok kroz Srbiju, izvijestili su beogradski elektronički mediji.

Nikolić se u Ukrajini sastao s Putinom gdje su obojica prisustvovali svečanosti u povodu obilježavanja 1025. godišnjice od kako je Rusija primila kršćanstvo, a po izvještaju agencije Tanjug, ruski šef države je još jednom potvrdio punu podršku Moskve Beogradu u poslovima koje je Srbija započela.

‘Podrška i saglasnost Rusije’

Ocijenivši kako Srbija s Rusijom nema otvorenih pitanja, Nikolić je rekao da se “sva realiziraju, neka sporije, neka brže”.

“Ali, mi imamo potpunu podršku i saglasnost Rusije da završimo posao koji smo započeli, ne samo u pregovorima s institucijama iz Prištine, već i na reformama u društvu”, citira Tanjug Nikolića koji je s Putinom razgovarao na marginama ceremonija u Kijevu.

Na upit kada će Putin posjetiti Beograd, srbijanski šef države je rekao da će početak radova na gradnji dijela plinovoda Južni tok u Srbiji označiti i trenutak za posjet ruskog predsjednika, prenosi Hina.

“Mi smo posjetu dogovorili. Sada je sve na vladama Ruske Federacije i Srbije, koje moraju stvoriti uslove da radovi na Južnom toku čim prije započnu. Otpočinjanje radova je, zapravo, znak za posjetu predsjednika Putina”, rekao je Nikolić.

On se, otkad je prije nešto više od godinu dana izabran za predsjednika Srbije, do susreta u Kijevu već tri puta sastao sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, posljednji put u Sočiju prije dva mjeseca.

Razgovor s Janukovičem

Predsjednik Srbije tokom 2012. dva puta je posjetio Rusiju, a s Putinom je, prema pisanju ruskih medija, imao i nekoliko telefonskih razgovora.

Nikolić je razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem, istaknuvši da je Srbija ozbiljno posvećena evropskim integracijama, ali da nikad neće priznati Kosovo, te da od Evropske unije očekuje da ostane statusno neutralna, izvijestili su beogradski mediji iz Kijeva.

Izvor: Agencije