Hrvatska nudi pomoć nakon požara u Bihaću

Hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojićponudio je svu potrebnu zdravstvenu pomoć Republike Hrvatske ministru zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine prof. dr. Rusmiru Mesihoviću, odmah nakon informacije o požaru koji je u petak rano ujutro izbio u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Dogovoreno je da će, bude li za tim potrebe, hitni pacijenti s područja Bihaća i okolice, biti zbrinuti u Općoj bolnici u Karlovcu, prenosi Hina.

Također, ovisno o situaciji, hrvatsko zdravstvo će se uključiti u pomoć zdravstvenom sistemu BiH i u drugim područjima medicinske njege, saopćeno je iz hrvatskog Ministarstva zdravlja .

Plinske boce

Prema prvim informacijama, uzrok požara su dotrajale elektroinstalacije. Plamen je zahvatio plinske boce smještene u potkrovlju, a eksplozije su dodatno otežale akciju spašavanja i gašenja vatre.

Veliki broj građana Bihaća, zajedno sa vatrogascima, pripadnicima policije, Civilne zaštite, kao i zaposlenicima Bolnice, dežurao je cijelu noć. Požar je nakon dva sata stavljen pod kontrolu.

„Pomoć u hitnim slučajevima, ipak bi trebalo da bude adekvatnija“, kazao je Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice u Bihaću.

„Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine pomoći će bolnicu sa 100.000 km. Nekoliko kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine obećalo je pomoć, kao i susjedna Hrvatska. Ministar zdravstva te zemlje Rajko Ostojić ponudio je svu potrebnu zdravstvenu podršku. Ugroženi pacijenti, ako za to bude potrebe, biće smješteni u Opću bolnicu u Karlovcu“, kazuje Hamdija Lipovača, premijer USK.

Oko 200 pacijenata i kompletno osoblje Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, gdje je tokom protekle noći izbio požar, dobro su i zbrinuti i nalaze se u dijelovima ove bolnice koji nisu bili zahvaćeni požarom, te nije tačno da je jedan dio pacijenata prebačen u susjednu Hrvatsku, potvrdila je za agenciju Anadolija glasnogovornica Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Maja Hadžimehmedović.

Organizirani rad

“Trenutno su izmješteni svi odjeli iz te zgrade po ostalim zgradama Kantonalne bolnice ‘Dr. Irfan Ljubijankić’. Rad je i dalje organiziran na način da pacijenti ne trpe, u kontaktu smo sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama u kantonu i van kantona. Trenutno je stanje takvo kakvo jeste”, kazala je Hadžimehmedović.

Prema njenim riječima, istraga je u toku, a trenutno se ne može govoriti o razlozima nesreće.

Vršilac dužnosti glavnog kantonalnog tužioca Unsko-sanskog kantona (USK) Husein Huzejrović govoreći o požaru rekao je da u ovom momentu može reći samo da se radi o požaru velikih razmjera, kao i da se radi o velikoj materijalnoj šteti.

“Rano je govoriti o ovom događaju, kako je i na koji način došlo do toga, da li je uzrok nemar ljudi, da li je uzrok namjera ljudi ili da je u pitanju nešto treće, još je rano bilo šta govoriti. Sve što bi se reklo u tom pravcu, bile bi  čiste špekulacije”, dodao je Huzejrović.

Glavna kantonalna tužiteljica Fadila Amidžić kazala je ranije u petak da se o uzrocima požara još uvijek ne može govoriti.

Krov u plamenu

Prema prvim informacijama plamen se pojavio na dijelu krova iznad Odjela pedijatrije i potom zahvatio sve redom spojene krovove na velikom kompleksu. Izgorjeli su svi krovovi i gornji spratovi bolnice, prenosi Fena.

Veliki broj građana iz cijelog Bihaća zajedno sa pripadnicima policije, Civilne zaštite, vatrogascima, kao i zaposlenima u bolnici priskočili su u pomoć.

Naporima vatrogasaca iz Bihaća, Cazina i Bosanske Krupe, pripadnika policije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine požar u Kantonalnoj bolnici u Bihaću stavljen je pod kontrolu.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o izdvajanju 100.000 KM (50.000 eura) iz tekuće  budžetske rezerve za pomoć Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” zbog saniranja posljedica požara i zbrinjavanja ugroženih pacijenata i osoblja bolnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije