Pritvoreni makedonski novinar štrajka glađu

Nakon što mu je produljen pritvor i protiv njega podignuta optužnica zbog informacije objavljene prije pet godina, makedonski novinar Tomislav Kežarovski počeo je u zatvoru štrajk glađu.

Potporu kolegi dao je i dio novinarske zajednice u Makedoniji, pa su u svojim prosvjedima istaknuli zahtjev da se Kežarovskom, koji je u jednom svojem tekstu otkrio identitet svjedoka u slučaju ubojstva, omogući obrana sa slobode.

Solidarnost sa suprugom pokazala je i Marina Kežarovska, pa i ona već treći dan odbija hranu.

„Odlučio je štrajkati glađu, unatoč mojim molbama i upozorenjima da mu je stanje vrlo loše – i fizički i psihički. Preklinjala sam ga da to ne radi, ali on je kategoričan. Rekao mi je: čuvaj naše dijete, pa kako bude – neka bude“, kaže Marina.

Revoltirana je odlukom Tužiteljstva i Kaznenog suda po kojima Kežarovski mora ostati u pritvoru još mjesec dana zbog postojanja opasnosti od bijega iz zemlje.

„I sada kažu kako postoji opasnost da pobjegne iz zemlje. To je smiješno. On je obiteljski čovjek i nije bogat da bi to sebi dozvolio. Prije svega, nije kukavica i nipošto ne bi ostavio svoje dijete“, tvrdi Marina.

Otkrio identitet svjedoka ubojstva

Tužiteljstvo je u međuvremenu podignulo i optužnicu, a Kežarovski je nastavio gladovanje.

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska javlja kako u zatvoru navode kako je novinar koji štrajka glađu pod ljekarskim nadzorom, te da je nakon razgovora s psihijatrom nastavio odbijati hranu.

Novinar je u pritvoru zbog toga što je prije pet godina objavio ime zaštićenog svjedoka u slučaju jednog ubojstva.

Prije dva mjeseca, kad je Kežarovski priveden, taj čovjek više nije imao takav status, kažu u Sindikatu novinara.

„Sve to generalno govori o slobodi izražavanja, ali i o aroganciji vlasti i namjeri da se pošalje još jedna poruka zastrašivanja novinara da im se može svašta dogoditi, ako ne budu poslušni“, tvrdi Tamara Čausidis, predsjednica Sindikata novinara.

U međuvremenu i makedonske i međunardone organizacije traže da se novinar brani sa slobode.

„Politikom ignoriranja svih apela domaće i strane javnosti stvara se dojam da u Makedoniji institucije ne funkcioniraju ili su ovisne od jednog centra moći“, ukazuje Naser Selmani, predsjednik Udruženja novinara.

Za sutra su najavljeni prosvjedi novinara ispred suda, na kojem će još jednom ponoviti apel da se Kežarovskom omogući obrana sa slobode.

Izvor: Al Jazeera