Žalbe USKOK-a i odbrane u slučaju Sanader

Sanaderovi advokati tvrde da su povrijeđene odredbe krivičnog postupka (EPA)

Ured za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) od Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražio je da prvostepenu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu u predmetu Hypo i INA-MOL s desetogodišnje preinači u maksimalnu 15-godišnju kaznu zatvora.

Ranije je Sanaderova odbrana zatražila da Vrhovni sud ukine prvu nepravomoćnu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio žalbu zbog odluke suda o kazni za koju USKOK smatra da je izrečena u prekratkom trajanju, stoji u saopštenju objavljenom na stranicama Državnog odvjetništva.

Objašnjava se da je Sanader proglašen krivim za ratno profiterstvo, za što mu je utvrđena kazna od tri godine i šest mjeseci, te za primanje mita, za što je dobio sedam godina i šest mjeseci zatvora, a izrečena mu je jedinstvena kazna u trajanju od deset godina.

“Imajući u vidu da je Sanader kaznena djela počinio koristeći službeni položaj koji je imao obavljajući najviše državne funkcije, i to zamjenika ministra vanjskih poslova u vrijeme ratnog stanja u Hrvatskoj, a potom predsjednika Vlade, te da je navedene funkcije umjesto za zaštitu interesa Republike Hrvatske iskoristio za vlastiti interes, USKOK smatra da je optuženom za navedena kaznena djela trebalo izreći kazne u maksimalnom trajanju”, stoji u saopštenju.

Zahtjev odbrane

Ranije u utorak, Sanaderova odbrana zatražila je novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

U žalbi predanoj zagrebačkom Županijskom sudu, Sanaderovi advokati predlažu i blažu zatvorsku kaznu od desetogodišnje na koju je bivši premijer osuđen novembru prošle godine, prenosi Hina.

Obrazlažući tu presudu, sudija Ivan Turudić Sanadera je opisao kao “ratnog profitera”, ali i osobu koja je “zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese”.

No, u opsežnom obrazloženju, Sudija Turudić je naveo da su Sanaderovim navodnim nedjelima pridonijeli i njegovi saradnici iz tadašnje vlade i predsjedništva HDZ-a.

Sanaderovi advokati  Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić u žalbi tvrde da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni.

Odbrana najspornijim drži što je Sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru “neistinitim iskazima” ljudi koji su teretili Sanadera.

Ježićev iskaz

Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko njegovih računa u inostranstvu primio pet miliona eura, odnosno polovinu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković, koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer Sanaderu na parkiralištu u Klagenfurtu predao žutu kovertu.

U opširnom obrazloženju odbrana ističe i da ne stoji tvrdnja da je Sanader koristio svoj autoritet kako bi se promijenio međudionički ugovor s MOL-om temeljem kojeg je ta kompanija preuzela upravljačka prava u INA-i.

Žaleći se na visinu kazne, odbrana smatra da je Sud bio prestrog i da u dovoljnoj mjeri nije cijenio Sanaderove olakšavajuće okolnosti, među kojima je i učestvovanje u ratu.

Kako tvrdi Sanaderova odbrana, sudija Turudić na Sanadera nije primijenio uobičajenu praksu ublažavanja kazne zbog ratnih zasluga, ističući da je ratno stanje iskoristio za vlastito bogaćenje, ali i da je svoje “uske, osobne interese stavio iznad interesa Hrvatske”.

Izvor: Agencije