Nisu usvojeni zakoni o JMBG i državljanstvu

Novi zakoni o Jedinstvenom matičnom broju građana, državljanstvu Bosne i Hercegovine, kao i prebivalištu, koji su upućeni po hitnoj proceduri, nisu usvojeni u Domu naroda Parlamenta BiH.

Predsedavajući kluba Bošnjaka Halid Genjac iz opozicione Stranke demokratske akcije (SDA), tražio je zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer nije ispoštovana procedura prilikom usvajanja ovih zakona.

Sporni predmeti sada se upućuju Ustavnom sudu BiH, koji će po hitnom postupku ispitati da li ima nepravilnosti u postupku i da li je povređen interes Bošnjaka. 

Reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić javio je iz Sarajeva da SDA smatra da vladajuća većina provodi političko nasilje stavljanjem zakona u hitnu proceduru.

Javna rasprava

SDA traži da dva zakona prođu prvo javnu raspravu, a da zatim budu vraćeni u parlamentarnu proceduru.

Sada je na redu Ustavni sud BiH, koji će odlučivati da li je stavljanjem zakona u hitnu proceduru ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

“Klubovi hrvatskog i srpskog, ali i dela bošnjačkog naroda optužili su SDA da je jedan tehnički zakon o JMBG zapravo ispolitizovala i kazali da nije jasno da li SDA štiti daytonsku Bosnu i Hercegovinu, ili radi na njenoj razgradnji”, javio je Bobetić.

Rasprava u Domu naroda protekla je u tolerantnom duhu, kazao je naš reporter.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nakon rasprave je izjavio: “Ovdje je vladajuća većina pokazala jedno siledžijstvo sa tim što su dosta složene sistemske zakone, koji su temelji Daytonskog sporazuma, uputile u hitnu proceduru.”

Krunoslav Vrdoljak, delegat kluba hrvatskog naroda je rekao da stratezi SDA ne vide ozbiljnu situaciju u kojoj se nalazi BiH.

Staša Košarac iz kluba srpskog naroda rekao je: “SDA je poslao poruku svima nama da onda kada se snagom dokumenata poput Daytona definišu nadležnosti entiteta, imamo problem sa SDA”.

Sloboda kretanja

Bobetić javlja daje izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju predviđena izmjena registracionih područja prilagođena teritorijalnoj organizaciji BiH, a u skladu s Ustavom BiH, što znači dva registraciona područja unutar entiteta, kao i Distriktu Brčko.

Predviđeno je da matični brojevi izdati po postojećim propisima neće biti mijenjani.

SDA, ali i neke nevladine organizacije, smatraju da bi usvajanjem izmjena Zakona o prebivalištu, bila narušena jedna od glavnih tekovina Daytona, a to je sloboda kretanja građana na teritoriji BiH, kao i povratak raseljenih i izbjeglih osoba.

Najsporniji je Član 8a, prema kojem je predviđeno da policija svakih godinu dana u okviru petogodišnjeg perioda može da provjerava da li se osobe nalaze na adresama na kojima su prijavljene.

“Interesantno je da, za raziliku od zemalja regiona, hitna procedura u BiH podrazumeva da se predloženim zakonima ne raspravlja, niti poslanici imaju pravo da amandmanima poprave zakon koji predloži Veće ministara”, javio je Bobetić.

Bez različitih mišljenja

Kasim Trnka, profesor ustavnog prava i bivši sudija Ustavnog suda BiH, rekao je za Al Jazeeru da će, ako Ustavni sud zaključi da je povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, zakon biti vraćen predlagaču i proći proceduru usaglašavanja.

Ukoliko Sud zaključi suprotno, dovoljno je glasanje vladajuće većine u oba doma Parlamenta da zakoni prođu.

Sljedeća sjednica Ustavnog suda zakazana je za 30. septembar i nije jasno da li će ovo pitanje biti stavljeno na dnevni red.

“SDA je iskoristila argument koji je po mom mišljenju prilično validan – da je parlamentarna većina odlučila da se ide po hitnom postupku. To znači da su parlamentarci sami sebe isključili iz procesa odlučivanja, jer nisu stvorili priliku da interveniraju ili da čujemo različita mišljenja. A bilo bi najbolje kad bi i građani imali mogućnost da se izjasne” rekao je Trnka.

Kad bi se najveći broj izbjeglica vratio, time bi ovo bili samo tehnički zakoni koji se u Evropi usvajaju u sličnom obliku, dodao je on.

“Parlamentarci treba da odluče da uvijek čuju glas naroda i ako je moguće i struke, različitih političkih opcija, pa da onda usvoje takve zakone”, rekao je Trnka.

Izvor: Al Jazeera