Miroslav Mišković pušten iz pritvora

Dan nakon uplate rekordne kaucije od 12 miliona eura, iz pritvora je izašao najbogatiji srpski biznismen Miroslav Mišković.

Specijalni sud u Beogradu donio je naredbu da se vlasnik Delta Holdinga pusti iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu i proslijedio je upravi zatvora, saopćio je Sud.

Miroslav Mišković pušten je u utorak nešto prije 13 sati iz pritvora u kome je bio sedam mjeseci, javlja Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

“Niko od novinara nije video na koji izlaz je Mišković napustio Okružni zatvor u Beogradu”, kazala je ona i dodala da će se vlasnik Delta Holdinga braniti sa slobode.

Mišković je izašao iz pritvora Okružnog zatvora nakon okončanja razduživanja, javljaju beogradski mediji.

Sud u saopćenju navodi da je naredbu za puštanje Miškovića iz pritvora izdao nakon što je u utorak primljen dokaz da je novčani iznos na ime jamstva, u visini od 12 miliona eura u dinarskoj protivvrijednosti, položen u depozit Suda i nakon što je okrivljeni Mišković pred Sudom dao obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti boravište.

Također, Sudu je predat njegov pasoš, shodno rješenju kojim mu je izrečena i mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi (PU) za grad Beograd – Policijska stanica (PS) Savski venac svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Đurašković ostaje u zatvoru

Mišković je u pritvoru boravio od hapšenja 12. decembra prošle godine.

Nakon što je Mišković izašao iz pritvora, u ovom predmetu samo vlasnik Nibens grupe Milo Ðurašković ostaje u pritvoru.

Miškovićev sin Marko je u kućnom pritvoru od aprila, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Poslije šest mjeseci istrage, Tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osam osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanja finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za oko 148 miliona eura, a budžet Srbije za oko četiri miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije