Gavrilović preduhitrio trgovinski rat

Srbija i BiH odbile su uvoziti hrvatske proizvode po povlaštenoj carinskoj stopi, kao i do sada, no postoje i tvrtke u Hrvatskoj, poput petrinjskog Gavrilovića, koje novonastala trgovinska kriza ne pogađa.

Dok su najugroženije hrvatske kompanije i dalje bez reakcije, jer čekaju da Europska komisija obavi svoj dio posla, prehrambeni div Gavrilović ne brine oko izvoza u zemlje članice CEFTA-e, javlja reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Petrinjci imaju pogon u Čitluku, novoj regulativi prilagodili su se na vrijeme i izbjegli ogromne gubitke, pa svoje proizvode mogu i dalje proizvoditi po povlaštenim uvjetima.

„Da se nismo prilagodili na vrijeme određeni proizvodi poskupjeli bi i do 60-70 posto. Znali smo i bili svjesni da takvo povećanje cijene ne može pretrpjeti npr. potrošač u BiH, bez obzira koliko generacijski voli Gavrilović, jer je to cijena koju nijedan potrošač ne može pretrpjeti“, objašnjava takvu poslovnu odluku Goran Grbac, direktor prodaje u kompaniji Gavrilović.

Zbog odbijanja Srbije i BiH da Hrvatskoj omogući izvoz proizvoda po nultoj ili povlaštenoj carini, gubici prijete brojnim hrvatskim kompanijama.

Prošle je godine u zemlje CEFTA-e izvezeno blizu 540 milijuna eura vrijedne robe, a najviše upravo u spomenute dvije zemlje.

Gubitak i do 100 milijuna eura

U Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju kako bi gubitak zbog novonastale krize mogao iznositi gotovo petinu ukupnog iznosa, odnosno stotinjak milijuna eura.

Prema podacima udruge hrvatskih izvoznika, destak je najugroženijih kompanija koji ostvaruju značajne prihode od izvoza u BiH i Srbiju, a uz ostale među njima su Tvornica duhana Rovinj i Atlantic grupa.

Iz niti jedne od tih kompanija nisu htjeli stati pred kameru Al Jazeere, no telefonski su kratko rekli kako „prate razvoj situacije i nadaju se najboljem mogućem rješenju“.

U međuvremenu, Gavrilović se okreće europskom tržištu i bilježi prve pozitivne rezultate.

„Već smo potpisali neke ugovore i dio asortimana kreće prema Europskoj uniji“, potvrdio je direktor Grbac.

Dok čekaju ishod krize koja je nastala hrvatskim ulaskom u EU, hrvatske tvrtke još uvijek se nadaju kako će, zbog dobrosusjedskih odnosa, Srbija i BiH učiniti isto što je i Hrvatska učinila nakon proširenja Unije prije devet godina.

Hrvatska je tada novim članicama EU-a koje su napustile CEFTA-u dozvolila uvoz po povlaštenim uvjetima, pa očekuje sličnu gestu svojih susjeda.

Izvor: Al Jazeera