BiH i Srbija protiv povlastica Hrvatskoj

Za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu je neprihvatljivo da se proizvodi iz Hrvatske uvoze po povlaštenim uslovima koji su važili do ulaska te zemlje u Evropsku uniju, saopštili su ministri trgovine Srbije i Bosne i Hercegovine Rasim Ljajić i Mirko Šarović.

BiH najviše proizvoda uvozi upravo iz Hrvatske, a u Srbiji bi se to prvenstveno odnosilo na duhanske proizvode.

Predstavnici Srbije i BiH održali su zaseban sastanak u Beogradu, gdje su se sastale zemlje CEFTA-e.

Ulaskom u EU, Hrvatska više nije članica CEFTA-e i i sada mora da plaća carinu na izvoz sopstvenih proizvoda u članice te trgovinske organizacije.

Evropska komisija zatražila je poseban status za Hrvatsku koja je, na primjer, samo lani u zemlje CEFTA-e izvezla robe u vrijednosti blizu 540 miliona eura i to najviše u BiH i Srbiju.

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javio je iz Beograda da je iz Ljajićevog kabineta saopšteno da Srbija neće ubuduće uvoziti cigarete iz Hrvatske po povoljnijim cijenama.

Odnos Srbije i Makedonije

Ljajić i Šarović su dogovorili da će se opet sastati po pitanju CEFTA-e i o situaciji obavijestiti predstavnike EU-a u Beogradu i Briselu.

Od zvaničnog Beograda je ranije zatraženo da nastavi s uvozom cigareta iz EU-a  i to 1.625 tona godišnje, ali po tri puta nižim cijenama nego što su one u EU-u.

Na sastanku CEFTA-e u Beogradu razgovaralo se i o trgovinskoj napetosti između Srbije i Makedonije koja je nastala zbog ograničenja izvoza pšenice iz Srbije u Makedoniju.

Obje strane već su postigle dogovor da se dio uredbe koji se odnosi na ograničavanje izvoza pšenice ukine do 15. avgusta, a brašna do 1. septembra.

Vlada Makedonije donijela je početkom jula zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna iz Srbije veže za kupovinu domaće pšenice i brašna. Srbija je tim povodom zaprijetila reciprocitetom kad je u pitanju uvoz makedonskog vina.

Izvor: Al Jazeera