Studenti ispitani zbog plakata u RS-u

U okviru istrage koju Ministrastvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska provodi povodom plakata o takozvanom “Laktaškom klanu”, policija je obavila razgovore sa dvojicom studenata Univerziteta u Banjaluci.

Prije dva dana u MUP RS-a na informativni razgovor je pozvan i Željko Raljić, vlasnik i glavni i odgovorni urednik portala Istinito, zbog  istih plakata kojima se kritikuje vlast RS-a, na čelu s Miloradom Dodikom.

Povodom ovog slučaja, Igor Macanović i Draženko Gončanin, predstavnici banjalučkih studentskih organizacija, sa kojima je policija razgovarala, održali su pres konferenciju i novinarima pokazali pretresene studentske sobe.

Iz Banjalučkog Centra javne bezbjednosti (CJB) potvrdili su da je obavljen ovaj informativni razgovor.

Nema osumnjičenih

Marija Markanović iz CJB-a  tvrdi da su ove dvije osobe pozvane na razgovor s ciljem prikupljanja informacija o “spornim sadržajima“ na plakatima koji su se pojavili u Banjoj Luci, a na kojima su “iznesene ozbiljne optužbe protiv predsjednika RS-a i drugih lica“.

S druge strane, Igor Macanović, predsjednik Skupštine studenata Studentskog centra “Nikola Tesla” i jedan od vođa studentskih protesta održanih početkom juna u Banjoj Luci,  je rekao da su dvojica policijskih inspektora “došla u Studentski centar i privela ih bez naloga“.

“Na kraju se ispostavilo da se radi o informativnom razgovoru, odnosno davanju izjava. Rekli su da nas prate već duže vrijeme i smatram da mi je narušena sloboda kretanja”, kazao je Macanović.

Tvrdi da je sve ovo dio predizborne kampanje, te da je iznenađen ovim dešavanjima.

Markanović, međutim, navodi da su saslušani studenti “dali određena saznanja“ o plakatima, ali da “osumnjičenog nemaju“, budući da predstoje konsultacije s Tužilaštvom o tome da li u svemu ima elemenata krivičnih djela.

Markanović je demantovala navode da su studenti privedeni.  Dodala je da nije tačno da policija nekoga prati.

Izvor: Al Jazeera i agencije