Pravnici: Hapšenje Mehmedovića je nelogično

Nakon hapšenja i puštanja na slobodu bosanskohercegovačkog parlamentarca Šemsudina Mehmedovića, pravni eksperti policijsku akciju Državne agencije za zaštitu i sigurnost (SIPA), koja se može svesti u zakonske okvire, smatraju nelogičnom.

Državno Tužilaštvo, kažu vodi istragu u predmetu ratnog zločina nad Srbima u Tešnju i to se mora poštovati. 

Policijska i pravosudna tijela Bosne i Hercegovine dugo su zajedno provodila akciju u okolini Tešnja.

Tragali su za osobama odgovornim za nelegalno skrivanje naoružanja.

Malo saradnje

U drugom predmetu u Tešnju, ratnim zločinima nad Srbima u tom kraju 90-tih, bilo je malo saradnje, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Prije nekoliko godina državno Tužilaštvo je pokrenulo istragu i provodilo je, ali SIPA, čini se, nije bila zadovoljna.

“Na osnovu odnosa Tužiteljstva i SIPA-e, postoji opstrukcija kada je riječ o ovom predmetu”, kazala je policijska službenica SIPA-e Kristina Jozić.

SIPA je nakratko u potpunosti preuzela taj predmet i uhapsila državnog parlamentarca  Šemsudina Mehmedovića, ratnog šefa policije u Tešnju.

Zakonski, to je mogla učiniti,  kao što ga je morala privesti državnom tužiocu, koji je, nakon kraćeg ispitivanja, pustio Mehmedovića na slobodu.

“Tužilac je uzeo izjavu i odlučio da za ovaj postupak se brani sa slobode”, rekla je Mehmedovićeva pravna zastupnica Senka Nožica.

‘Pravosudno-policijski’ nered

Pravnicima je policijsko postupanje nelogično. Advokat Sead Hodžić obrazlaže – slobode je lišen čovjek, a da nije ni obaviješten tužilac koji već vodi istragu ili istražne radnje o ratnim zločinima u Tešnju.

Hodžić ne vjeruje objašnjenju SIPA-e o prijetnji svjedocima ili istražiocima u predmetu kao mogućem razlogu za privođenje Mehmedovića.

Kaže, za tako krupne stvari opet je trebao reagovati tužilac, na osnovu policijske informacije.

“Nijedno ovlaštenje policijskog organa, policijske agencije, kada je u pitanju istraga, ne može se izolirano posmatrati, izolirano tretirati, jer je tužilac gospodar istrage u procesnom smislu, rukovodi njome i vrši nadzor nad istragom – u ovom slučaju policijskim organom”, kaže Hodžić.

Šefa  SIPA-e  državni parlamentarac kojeg se sumnjiči za ratni zločin, tereti za isto nedjelo – ratni zločin. Baš kada je Mehmedović o tome trebao svjedočiti pred entitetskim Federalnim pravosuđem, uhapsila ga je SIPA.

Mehmedović je hapšenje nazvao “čistom osvetom”.

Ko god kome da se sveti, uz prozivanje ljudi iz zakonodavne vlasti ili vrha policije za činjenje ratnih zločina, analitičari smatraju poražavajućim.

“Političke partije ne prezaju od toga da na vrlo važne pozicije imenuju ljude koje ne provjere dovoljno ili ih provjere, pa ih nagrade za nešto što su uradili i guraju prst u oko onoj drugoj strani, koja god to bila. U BiH imamo rat koji se vodi drugim sredstvima”, kaže novinarka Rubina Čengić.

Sredstva korištena u slučaju Šemsudina Mehmedovića bliža su pravosudno-policijskom neredu – nepoštivanjem procedura i dugim tužilačkim istražnim radnjama.

To je nešto što je bilo viđeno u nedavnom slučaju koji policija i Tužilaštvo vodi u predmetu zloupotrebe položaja protiv Živka Budimira, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, javio je Gagić.

Izvor: Al Jazeera