Beograd: Izbori na Kosovu bitni za Srbe

Prvi lokalni izbori koji se organizuju na Kosovu, nakon potpisivanja sporazuma Prištine i Beograda u Briselu, zakazani su za 3. novembar. 

Izbor vodbornika na Kosovu preduslov je za formiranje Zajednice srpskih opština, koja je predviđena sporazumom.

„Stari predizborni plakati sa nekadašnjim političkim partnerima i porukama još uvek se mogu videti u Kosovskoj Mitrovici. Novih još nema“, izvještava reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Kako kaže naš novinar, neizvjesno je i ko će učestvovati na izborima, a odluku će donijeti nakon konsultacija sa vlastima Srbije. Međutim, ima i onih koji već znaju da neće.

„Srbi ne smeju da izađu na ove izbore, na taj način bi priznali nezavisnu državu Kosovo, na taj način bi srušili zvanični Ustav države Srbije. Srbi danas nažalost ostaju poslednji ustavobranitelji. Imamo prilike da vidimo kako su prošli Srbi južno od Ibra, koji su izašli na albanske izbore, koji su sada građani drugog reda“, rekao je Marko Jakšić iz Demokratske stranke Srbije.  

On ne vjeruje ni u jedinstvenu srpsku listu koja bi mogla da se pojavi na novembarskim izborima.

„Jedinstvena srpska lista je najobičnija zabluda, najobičnija prevara“, tvrdi Jakšić.

Poruka iz Beograda

Međutim, iz Beograda se šalje poruka da treba izaći na izbore.

„Nedvosmislen je stav republike Srbije da Srbi treba da izađu na izbore 3. novembra na Kosovu i Metohiji da bi smo mogli onda da formiramo opštine i zajednicu srpskih opština. U tom smislu predstoje razgovori sa predstavnicima, posebno Srbima sa severa Kosova“, rekao je Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ipak, građani na sjeveru Kosova uglavnom nisu zainteresovani za izbore.

„Prvo i prvo ja sam raseljeno lice, taj mi je razlog prvi jer sam izgubila sve. Drugi je razlog ovo dete što je pored mene, jer to je dete za vreme bombardovanja prestalo da govori. Znači izgubila sam sve što sam imala dole i jednostavno ne želim da izađem na izbore“, kazala je stanovnica Kosovske Mitrovice.

„Nemam za koga da glasam, ne bih izašao“, mišljenja je njen sugrađanin.

Oni koji će izaći na izbore moći će da glasaju i sa dokumentima Srbije, potvrdili su u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova.

Izvor: Al Jazeera