Vučić: Srbija ne pristaje na nove uvjete

Srbija mora položiti mnogo ispita na evropskom putu, kaže Aleksandar Vučić (Nenad Miloševi? / Tanjug)

Stolica za Kosovo u Ujedinjenim narodima nije i ne može biti uvjet da u januaru započnu pristupni pregovori s Evropskom unijom, niti će Srbija prihvatiti nove zahtjeve, rekao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je kazao da će Srbija na putu ka EU poštivati sve što je potpisala, pa i kad je riječ o provođenju Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

Prema njegovim riječima, dobijanje datuma za pregovore s EU-om ne rješava sve probleme u Srbiji, “niti će pregovori biti laki, labudova pesma, kako misle neki”.

Rekonstrukcija Vlade Srbije

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će ključni problem poslije zelenog svjetla za otpočinjanje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji biti svijest o tome da će građani Srbije morati da žive od sopstvenog rada.

“Neće Nemci i Britanci raditi dok se Srbi odmaraju”, rekao je Vučić i dodao da će u prvom planu biti ekonomska pitanja.

Vučić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će mnogo posla trebati da se uradi do januara i otpočinjanja pregovora, a jedan od njih je i rekonstrukcija Vlade, za koju je uvjeren da će biti završena do 27. jula.

Prema njegovim riječima, prvi put prilikom razgovora o rekonstrukciji razgovarat će se o programskim opredjeljenjima i prvi put će prioritet biti rad i naša ekonomija.

“Srbija mora da se modernizuje, da se reformiše”, rekao je Vučić i dodao da u EU ima solidarnosti, ali nema milostinje.

“Dug je put do EU. Mnogo ispita moramo da položimo”, rekao je Vučić, ističući naročito poglavlja 23. i 24., koja se odnose na reformu pravosuđa.

Susret Nikolića i Bildta

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da će pravi test za Srbiju biti napredak u evropskim integracijama, jer se tu bitni rezultati i parametri, a ne prijateljstva.

Nikolić je tokom susreta sa šefom švedske diplomatije Carlom Bildtom rekao da je za posljednjih godinu dana Srbija postigla mnogo u unapređenju svoje pozicije u svijetu, toliko da više niko o njoj ne govori loše, i da će jedan od prioriteta njene politike biti da i u narednom periodu radi na učvršćivanju stabilnosti i povjerenja u regiji.

„Sve što je urađeno u proteklih godinu dana nije učinjeno zato što je to neko tražio od nas, već zato što želimo da Srbija bude moderna i uređena država. To je u interesu građana i njihove budućnosti i na tome ćemo raditi i dalje“, istakao je Nikolić.

Govoreći o implementaciji Briselskog sporazuma, predsjednik Srbije je rekao da će ona biti jednostavna ukoliko Priština bude voljna da je provede na način koji je dogovoren u Sporazumu.

“Srbija je mnogo truda uložila da se normalizuju odnosi sa Prištinom i pritom je pokazala mnogo trpeljivosti, ali nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, a ako to neko od nje očekuje, uzalud se nada”, rekao je Nikolić.

Šef švedske diplomatije je čestitao Nikoliću na odluci da Evropska unija otpočne pristupne pregovore sa Srbijom kao i na rezultatima koji su postignuti u vezi uspostavljanja trajne stabilnosti u regiji.

Također, on je ponudio savjetodavnu pomoć Švedske na putu Srbije ka EU.

Bildt je ponedjeljak razgovarao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i ministrom vanjskih poslova Ivanom Mrkićem.

Iz Beograda, Bildt je otputovao u Prištinu

Mrkić: Srbija je pouzdan partner

Istovremeno, ministar vanjskih poslova Srbije Ivan Mrkić ocijenio je  u Beču da je odluka  Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom priznanje pozitivnog razvoja i ohrabrujući signal da je Srbija postala pouzdan partner.

On je, u govoru pred Stalnim vijećem Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), rekao da je, od svog formiranja, nova Vlada Srbije preduzela velike napore u upostavljanju stabilnosti i dobrih odnosa u regiji.

Dijalog Beograda i Prištine je historijski napredak, konstatovao je Mrkić, dodajući da Srbija želi sva pitanja riješiti  mirnim sredstvima.

Srbija će predsjedavati OSCE-om 2015. godine, što je Mrkić opisao kao čast za Srbiju, ali i regiju.

“Mi smo mišljenja da naše buduće predsedavanje mora biti korisno za proces reformi na realizaciji strateškog puta u EU”, poručio je on.

Tokom boravka u Zagrebu, Nikolić je izjavio da postoje uvjeti njemačkog Bundestaga Srbiji za ulazak u Evropsku uniju koje je veoma teško ispuniti, ukazujući da Srbija nije i ne može priznati Kosovo.

Nikolić je u intervjuu Hrvatskoj-radio televiziji objasnio da su njemački uvjeti motivirani time što je Berlin priznao Kosovo i želi da vidi kako se odnosi između dvije države koje je priznala dobro razvijaju.

“Međutim, Srbija nije priznala, ne može, i postoje uslovi koje ne može da ispuni ukoliko se zaista ne desi nešto što bi omogućilo da Srbija i ta tzv. država Kosovo, jednog dana budu dve države. U ovim uslovima, pri ovakvom odnosu snaga, to je apsolutno nemoguće”, rekao je Nikolić, koji je boravio u Zagrebu na svečanostima povodom ulaska Hrvatske u EU.

Predsjednik Srbije je kazao da će ozbiljno razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi vidio da li se u uvjetima Bundestaga zapravo krije zahtjev da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Nikolić je istakao da EU kao organizacija, međutim, “u svakom svom izveštaju i razgovoru sa nama ističe da se oni ne mešaju u to, da su statusno neutralni i da ne traže od nas da priznamo nezavisnost Kosova”.

Izvor: Agencije