Prvi evropski nalozi za hapšenje Zagrebu

Stupanjem Hrvatske u Evropsku uniju (EU) na resorne adrese stigli su i prvi evropski nalozi za hapšenje. Veliki broj ih se odnosi na djela počinjena prije 2002. godine, koja, prema zakonu koji je nedavno izglasala Vlada Hrvatske, ne podliježu evropskom nalogu za hapšenje.

“Ukupno 84 europska uhidbena naloga stigla su do jutros [utorak] na adresu hrvatske policije. Među njima i njemački nalog za uhićenje Josipa Perkovića, bivšeg službenika UDBA-e, osumnjičenog za ubojstvo hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića”, izvještava iz Zagreba reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo.

Dva dana prije članstva

Vlado Dominić, ravnatelj hrvatske policije, govori: “Stigao je jučer [ponedjeljak] uhidbeni nalog, ali po njemu nećemo postupati, jer se djelo dogodilo prije 2002. godine.”

Ograničenje da se nalog ne primjenjuje na kaznena djela počinjena do 2002. hodine Hrvatski sabor usvojio je prošlog petka, dva dana uoči ulaska u EU. Zbog toga su Vladi Zorana Milanovića već stigle kritike iz Brisela.

Ranko Ostojić, hrvatski ministar unutarnjih poslova, kaže: “Onog trenutka kad je Hrvatska ušla u EU je dužna postupati po europskom uhidbenom nalogu, naravno, uz ona ograničenja koja ima svaka država pravo postaviti.”

Od 84 pristigla, zbog ograničenja neće ih se provoditi 19, a u policiji ne žele otkriti iz kojih zemalja su stigli i za koja kaznena djela.

“Tako da je na snazi 65 uhidbenih naloga, mi smo do 10 sati locirali 28 osoba i 22 osobe su privedene”, govori Dominić.

Preventivne akcije

Privodila je policija i u sklopu preventivnih akcija osiguravanja nedjeljne središnje proslave ulaska Hrvatske u EU.

“Ukupno 10 osoba je privedeno, ali zasad nijedan slučaj nije izravno povezan s ugrožavanjem nedjeljne svečanosti na Trgu bana Jelačića”, javlja Čorkalo.

Proslavu je osiguravalo blizu 1.200 policajaca, a sve je, prema službeno policijskom izvještaju, proteklo bez incidenata.

Izvor: Al Jazeera