Parlament BiH hitno usvojio zakon o JMBG

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je jednoglasno utvrdilo prijedlog ovog zakona i uputilo ga u parlamentarnu proceduru.

Prijedlogom su registraciona područja prilagođena teritorijalnoj organizaciji Bosne i Hercegovine u skladu s Ustavom. To znači da su registraciona područja postavljena unutar entitetskih linija i Brčko distrikta.

Zbog neusvajanja ovog zakona, širom Bosne i Hercegovine su organizirani masovni protesti. U četvrtak se ispred zgrade državnog Parlamenta okupilo tek nekoliko demonstranata.

Zakon o državljanstvu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine ranije je po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović je tokom diskusije kazao da je ovo jedan od krucijalnih zakona za sve bh. državljane, sve njene građane i sve njene narode.

“Da je to tako, ilustruju i sljedeći podaci. Samo u toku 2012. godine bez bh. državljanstva je ostalo, odnosno odreklo se, ukupno 3.489 osoba. Do juna 2013. godine bez bh. državljanstva je ostalo 1.490 osoba. Ukupno do maja 2012. godine bh. državljanstva su se odrekle 54.454 osobe”, istakao je.

“Prema svim procjenama, oko milion građana Bosne i Hercegovine bilo bi primorano da se odreknu bh. državljanstva da nema ovakvog zakonskog rješenja.”

Prema njegovim riječima, suštinska poruka u okviru ovog zakona je da se državljani Bosne i Hercegovine ne moraju više odricati svog državljanstva da bi ostvarili svoje pravo na državljanstvo druge države.

Olakšavanje stjecanja državljanstva

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović je kazao da ovaj zakon rješava pitanje Člana 17. i Člana 39.

“Riješio je to i Ustavni sud [Bosne i Hercegovine], stavio je on sam van snage ove članove, ali evo, trebamo i mi staviti van snage. To je uredu. Poziva se na implementaciju presude Ustavnog suda, a onda dodaje čitav jedan set pitanja u ovaj Zakon koje nije tražio Ustavni sud. Cijenim da je potrebno da i o tim pitanjima u Bosni i Hercegovini raspravljamo, ali ovo nije procedura po kojoj se o ovim pitanjima raspravlja. Ova pitanja zahtijevaju normalnu proceduru”, kazao je.

Vijeće ministara je dan ranije utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Herrcegovine.

Kako su naveli iz ove institucije, utvrđen je s ciljem provedbe Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovne i u određenim slučajevima olakšavanja stjecanja bh. državljanstva i u skladu s Evropskom konvencijom o državljanstvu.

Dopunama zakona precizirano je da dijete koje je rođeno u inozemstvu a čiji je jedan roditelj bio državljanin Bosne i Hercegovine u trenutku rođenja stječe državljanstvo bh. porijeklom, pod uvjetom da do navršene 23. godine starosti podnese prijavu nadležnom organu Bosne i Hercegovine.

Prema izmjenama, boravak u Bosni i Hercegovini kao uvjet za stjecanje bh. državljanstva naturalizacijom sa dosadašnjih 13 godina smanjuje se na osam godina.

Brisanje člana 18

Istovremeno se osobama kojima je bh. državljanstvo prestalo odricanjem, otpustom ili po sili zakona omogućava dobijanje bh. državljanstva ako imaju odobreni privremeni boravak na teritoriji Bosne i Hercegovine najmanje posljednju godinu prije podnošenja zahtjeva ili stalni boravak.

Ova izmjena važna je posebno zbog činjenice da Bosna i Hercegovina zbog odbijanja drugih država nikada nije zaključila ugovore o dvojnom državljanstvu sa značajnim brojem država u kojima živi veliki broj njenih građana.

Također, brisan je Član 18. osnovnog zakona o gubitku državljanstva po sili zakona stjecanjem državljanstva druge države, kako bi se otklonila opasnost za bh. državljane koji su stekli ili stječu državljanstvo druge države.

Kako bi se onemogućilo da bh. državljanstvo dobiju kriminalci, ratni zločinci ili teroristi, dopunama Zakona propisano je da stranac za dobijanje bh. državljanstva mora predočiti dokaze kako se protiv njega ne vodi krivični postupak, osim u slučajevima kada se taj dokaz ne može razumno zahtijevati (npr. apatridi), da ne predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine, da ima osiguran izvor prihoda za vlastito izdržavanje, da je izmirio sve poreske, odnosno finansijske obaveze, da mora potpisati izjavu da prihvata ustavni poredak Bosne i Hercegovine te da ima važeću garanciju o stjecanju državljanstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije