JMBG jednoglasno prošao u Vijeću ministara

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je u srijedu usvojilo izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), čiji je predlagač državno Ministarstvo civilnih poslova.

Prema predloženom zakonu, entitet Federacija Bosne i Hercegovine imat će pet registracijskih područja, entitet Republika Srpska (RS) tri, a Brčko distrikt će biti jedno područje.

OHR i EU pozdravili odluku

Ured visokog predstavnika (OHR) međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je pozdravio odluku Vijeća ministara da utvrdi Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o JMBG-u.

Sada očekujemo brzo usvajanje amandmana u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, saopćio je OHR.

U OHR-u smatraju da bi to konačno osiguralo trajno rješenje pitanja izdavanja JMBG-a,  kao i dugo očekivanu provedbu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

I Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni Hercegovini je pozdravila odluku Vijeća ministara, što je relevantno za ispunjavanje uvjeta iz Mape puta za viznu liberalizaciju, koju i dalje ocjenjuje Evropska komisija (EK) u okviru mehanizma praćenja nakon vizne liberalizacije.

Usvojenim prijedlogom definirano je da JMBG izdani po dosadašnjim propisima ne podliježu promjeni, priopćeno je iz Vijeća ministara nakon sjednice u Sarajevu.

Zakon o JMBG-u Vijeće ministara je već dva puta slalo u parlamentarnu proceduru, gdje nije prolazio.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda izrazio je očekivanje da će zakonski prijedlog biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine te pojasnio kako je odluka proslijeđena Kolegiju Predstavničkog doma radi uvrštenja u dnevni red sjednice u četvrtak.

Prosvjedi pred Parlamentom

Postizanje zajedničkog stava o JMBG-u pozdravio je i predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić, no i ukazao kako će “priča” biti završena tek nakon glasovanja u Parlamentarnoj skupštini.

“Sve dok se stvar ne završi sa potpunim glasanjem u oba doma Parlamentarne skupštine ne možete biti sigurni kako će se ko ponašati i da neko neće promijeniti mišljenje”, smatra Radojičić.

Zbog neusvajanja zakona o JMBG-u, u Sarajevu su prošlog mjeseca u više navrata organizirani prosvjedi.

Vijeće ministara u međuvremenu je usvojilo privremenu odluku, kako bi novorođene bebe imale matični broj dok ne bude usvojen zakon.

Nakon što su novorođenčad ostala bez matičnog broja u veljači, kada je istekao stari zakon, građani Bosne i Hercegovine blokirali su zgradu Parlamentarne skupštine, tražeći usvajanje novog zakona do 1. srpnja.

Budući da novi zakon nije do tada usvojen, organizirani su novi masovni prosvjedi.

Napad na osnovna ljudska prava

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) krajem lipnja priopćila je kako je neusvajanje novog zakona o JMBG-u “ilegalni napad na osnovna ljudska prava građana”.

Amnesty je pomenuo i slučaj Berine Hamidović, djevojčice bez JMBG-a, koja je umrla na Institutu za majku i dete u Beogradu.

Berinini roditelji, iako su pokušavali, nisu uspjeli dobiti putne isprave za djevojčicu, a granicu su prešli ilegalno.

Evidentirana i liječena na ime i JMBG svoje majke, Berina je na Institutu u Beogradu ostala 27 dana.

Ljekari su prilikom prijema na kliniku dijagnosticirali niz infekcija, koje su na kraju dovele do sepse.

Amnesty je izrazio i zabrinutost zbog izvještaja da su neki sudionici mirnih prosvjeda u Sarajevu pod istragom u okviru Zakona o borbi protiv terorizma, kao i činjenice da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a objavilo istragu i nadziranje prosvjednika na društvenim mrežama.

Izvor: Al Jazeera i agencije