Direktor KAP-a pušten iz pritvora

KAP-u je 8. jula uveden programirani stečaj (Al Jazeera)

Finansijski direktor Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i ruski državljanin Dmitrij Potrubač (44), koji je prije nekoliko dana uhapšen zbog sumnje da je odgovoran za višemilionsku krađu struje, pušten je u srijedu iz pritvora, na osnovu rješenja Osnovnog suda u Podgorici.

Crnogorska policija uhapsila je Potrubača 10. jula na graničnom prelazu Dobrakovo, prema Srbiji, prilikom pokušaja da izađe iz Crne Gore.

On je uhapšen po nalogu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Ðurđine Ivanović, a u okviru istrage o krađi struje u KAP-u, podsjeća agencija Tanjug.

Potrubaču je potom istražni sudija odredio tridesetodnevni pritvor, zbog osnovane sumnje da je, kao dogovorno lice u KAP-u, počinio krivično djelo teška krađa na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Krađa struje

Crnogorska policija saopćila je ranije da je Potrubač osumnjičen da je odgovoran za nelegalno preuzimanje struje u vrijednosti od 9,6 miliona eura.

Tužilaštvo Crne Gore pokrenulo je početkom jula hitnu istragu u KAP-u kako bi se utvrdile sve činjenice o krađi struje iz evropske interkonekcije u posljednjih pola godine.

KAP se posljednjih mjeseci snabdijevao električnom energijom iz rezervi okolnih sistema, pošto mu je Elektroprivreda Crne Gore 22. februara prestala isporučivati struju zbog višemilionskog duga.

KAP-u je 8. jula uveden programirani stečaj, čime je nastavljena agonija te fabrike. Nakon uvođenja stečaja prestao je važiti ugovor o ruskom upravljanju KAP-om.

Izvor: Agencije