Vlada RS: Krivična prijava protiv Suljagića

Nekoliko Srebreničana bilo je na ispitivanju u policiji RS-a zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u Kravicama (Al Jazeera)

Vlada bh. entiteta Republika Srpska pripremila je i podnijela krivičnu prijavu protiv koordinatora Koalicije 1. mart Emira Suljagića Tužilaštvu BiH i sad očekuje da vidi kako će se ponašati ta pravosudna institucija, kazala je entitetska premijerka Željka Cvijanović.

„Svako u ovoj državi mora da snosi odgovornost za sve svoje postupke i izrečene riječi, uključujući i Emira Suljagića, koji je ne samo pretjerao, već pokazao na koji način ne smijemo da se ponašamo“, tvrdi ona.

Međutim, Suljagić je u izjavi za agenciju Fena rekao: „Istinski se veselim krivičnoj prijavi i mogućnosti da Vlada RS-a i dokaže na sudu sve te svoje tvrdnje. A ja ću dokazati svaku riječ koju sam izgovorio i iznijet ću dokaze o tome da Vlada RS-a provodi okupatorsku politiku prema nesrbima koji žive u entitetu RS.“

„Koristim se prilikom da joj se zahvalim zbog toga i da joj kažem da ćemo se vidjeti na izborima“, poručio je on.

„Premijerka Cvijanović i ja znamo da od te krivične prijave neće biti ništa. Ali premijerka Cvijanović ima problem jer ja nisam jedan od onih koji njoj organiziraju iftare u vrijeme kad njena policija hapsi preživjele po Srebrenici“, kazao je Suljagić.

Usporedbe s Wermachtom

Suljagić je vlast RS-a i njene postupke uporedio s onim što je u prošlosti radio njemački Wermacht, podsjećaju agencije.

Cvijanović je kazala kako Suljagić svojim izjavama poziva na rušenje ustavnog poretka RS-a, pa time i Bosne i Hercegovine.

Vlada RS-a od Suljagića je najprije zatražila izvinjenje zbog usporedbi s Wermachtom, ali on je takvu mogućnost odlučno odbacio.

„Razmislit ću da im se izvinim onda kada se oni izvine što su njihovi prethodnici na tim pozicijama, u toj istoj Vladi RS-a, pobili moju familiju. Kada se ograde od onih koji su to učinili i kada ih procesuiraju pred sudovima za zločin koji su počinili, onda ću razmisliti da se i ja izvinim“, rekao je ranije Suljagić, koji je preživio genocid u Srebrenici, ali je ostao bez velikog broja članova porodice, pišu agencije.

Koalicija 1. mart, koju sad predvodi Suljagić, osnovana je 2012. godine s ciljem osiguranja što većeg povratka bošnjačkih prognanika u RS.

Cilj im je također potaknuti što veći broj bošnjačkih prognanika da se prijavi za glasanje na području RS-a kako bi time utjecali na izbor zastupnika iz tog entiteta u Parlament.

Policija ispituje Srebreničane

U utorak je nekoliko bošnjačkih povratnika na područje Srebrenice bilo na ispitivanju u policiji RS-a zbog nastojanja da proteklog vikenda odaju počast ubijenima u genocidu počinjenom 1995. godine.

Sukob bošnjačkih povratnika i vlasti RS-a zaoštrio se nakon što je u subotu policija pokušala spriječiti članice udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe” da u krugu nekadašnje poljoprivredne zadruge u selu Kravice polože cvijeće u znak sjećanja na više od hiljadu bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su tu strijeljani nakon pada srebreničke enklave u julu 1995. godine.

Srebreničanke su nakon naguravanja s policijom presjekle žičanu ogradu i ušle u krug zadruge, te položile cvijeće.

Predsjednicu udruženja Hatidžu Mehmedović policija je nakon toga pozvala na informativni razgovor, a objavljeno je da Okružno tužilaštvo u Bijeljini vodi istragu o cijelom slučaju.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić izjavio je kako je policija samo štitila privatnu imovinu, dodajući kako je u krug poljoprivredne zadruge provaljeno protivzakonito.

“Spremna sam odgovarati za ono što sam počinila i ako se to smatra kaznenim djelom, spremna sam odgovarati, bez obzira na to što sam žrtva. Isto tako bih voljela da odgovaraju i oni koji su doveli do samog incidenta”, kazala je Mehmedović, podsjećajući kako je pristup stratištu u Kravicama Bošnjacima bio zabranjen svih proteklih godina.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković oštro je reagirao na privođenja njegovih sugrađana, a policiju RS-a usporedio je sa zloglasnim nacističkim Gestapoom.

“Pozivam Gestapo RS-a, ko god stoji iza toga, da prestane s ovakvim nasilničkim ponašanjem prema žrtvama. To je nešto što mi nećemo tolerisati”, izjavio je Duraković.

Izvor: Agencije